Stor minskning i pressfriheten i Europa
BRYSSEL 4 maj 2022 | Tre trender2021 markerar en tydlig försämring för pressfriheten i Europa. Länder som Grekland, Ryssland och Nederländerna gör stora tapp i pressfrihetsrankingen.
2021 såg den största försämringen för pressfriheten i Europa på åtminstone ett årtionde. Det visar Reportrar utan gränsers årliga sammanställning som publicerades i veckan. Från 2013, året för de första jämförbara uppgifterna, har pressfriheten stadigt försämrats i de 47 europeiska länderna som ingår. Men fallet under fjolåret var det enskilt största med god marginal. (Artikeln fortsätter under grafiken.)
Försämringen har skett i de allra flesta länder, även i Sverige (se faktaruta). Men några länder står ut: Grekland, Cypern, Albanien, Ryssland och Nederländerna. Fallet i Grekland gör att landet nu går om Bulgarien som EU:s sämsta för pressfriheten.
Två länder lyfts å andra sidan fram som framgångsländer: Estland och Litauen. De två före detta sovjetstaterna befinner sig nu på topp-tio i världen tillsammans med de nordiska länderna.
Ryssland har nu blivit det mest ofria landet för press och medier i Europa.
”[Den ryska] regeringen har tagit fullständig kontroll över nyheter och information genom att införa en omfattande krigscensur, blockera medier och förfölja journalister som inte följer reglerna och tvinga många av dem i exil”, skriver organisationen som även pekar på att den ryska kontrollen över information sprider sig till grannar som Belarus och Kaukasus.
Tre trender
Reportrar utan gränser pekar ut tre trender för Europa. Den första är återkomsten av mord på journalister i EU. Grekland, Nederländerna, Malta och Slovakien har under de senaste åren fått uppleva att journalister mördas på grund av sina jobb.
Den andra trenden är att journalister utsatts för både fysiskt och psykiskt våld i samband med coronaprotester i flera länder som Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna
Den sista trenden som organisationen ser är att länder i EU och runt om inför ”drakoniska lagar” mot journalister. Slovenien, Polen, Ungern, Albanien och Grekland pekas ut i rapporten.
Sverige trea i världen
De tre skandinaviska länderna toppar indexet för hela världen med Sverige på plats tre. Nytt för årets sammanställning är att den bryts ned på fem olika områden (se faktaruta). Sverige ligger högt i jämförelsen på tre av områdena men sämre till på två andra sociokulturell kontext (12) och säkerhet för journalister (32).
– Det borde vara en varningsklocka för såväl regering och riksdag som rättsväsendet att öka takten i arbetet med att stärka skyddet för journalister, sade Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, i ett uttalande.
Mer fakta
Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.