Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikör Per Widolf, förhandlingschef, Industriarbetsgivarna.​

Gästkrönika: Kolla konkurrenskraften

1 augusti 2022 | Per Widolf

Det är hög tid att den europeiska konkurrenskraften – i alla sammanhang – får högsta prioritet, då tillväxt och konkurrenskraftiga företag är grundbulten för vårt välstånd. Det skriver gästkrönikör Per Widolf, förhandlingschef, Industriarbetsgivarna.

Förväntningarna på vilken utveckling det framtida Europa och EU ska ta, skiljer sig åt beroende på vem man frågar. Ett ökat välstånd och en förhoppning om att gradvis kunna få det lite bättre borde vara en av de viktigaste framtidsfrågorna. Och det är något som i princip alla européer torde kunna ställa sig bakom – att få leva i ett samhälle där människor och företag hela tiden kan utvecklas, att leva i trygga och demokratiska miljöer och att lösningar på vår tids utmaningar förverkligas.

De här ambitionerna borde genomsyra beslutsfattandet i EU och det må så vara att idéerna om hur vi bygger en framtid mot de här målbilderna varierar, Men inget beständigt går att bygga utan en stabil grund och det som är grunden för vårt välstånd i EU är konkurrenskraftiga företag.

I maj tidigare i år kom en positiv signal från ”Konferensen om EU:s framtid”. I konferensen – som var den första i sitt slag – kunde människor från hela EU dela med sig av sina idéer och bidra till att forma vår gemensamma framtid inom unionen. Slutsatserna sammanställdes i en slutrapport. Bland de nästan 50 förslag och fler än 300 åtgärder för EU:s viktigaste framtidsfrågor fanns ett helt nytt förslag om en konkurrenskraftscheck.

EU behöver en konkurrenskraftscheck

Förslaget går ut på att EU-kommissionen i alla nya lagförslag måste göra en analys av hur ett nytt lagförslag påverkar den europeiska konkurrenskraften. Implementeringen skulle hur övervakas av ett oberoende rådgivande organ – en särskild ”European Advisory Competitiveness Body”

Men när EU-kommissionen sedermera presenterade sitt meddelande om hur framtidskonventets slutrapport ska förverkligas valde de att helt bortse från förslaget om konkurrenskraftscheck.

Det beklagar vi. Att vi är konkurrenskraftiga i Europa är avgörande för vår framtid.

Förslaget om konkurrenskraftscheck är strategiskt viktigt och kan bidra till att stärka grunden för Europas framtida utveckling. Det är därför uppseendeväckande att kommissionen inte verkar för att införa en sådan kontrollmekanism i EU-lagstiftningen. 

Det är internationellt konkurrenskraftiga företag som skapar ekonomisk tillväxt, som i sin tur ger arbetstillfällen och utrymme för reformer. Det ger oss förutsättningar för utveckling och stärker Europas relevans i omvärlden och möjlighet till påverkan globalt.

Oroväckande tillväxtprognos – Sverige i botten

Det också oroväckande att ta del av EU-kommissionens senaste tillväxtprognos, som EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni presenterade i mitten av juli. I den spår EU-kommissionen en betydligt lägre tillväxttakt än tidigare. Sveriges tillväxt väntas bli lägst i EU i år och nästa år. Detta ska dessutom ses i ljuset av det faktum att det närmast börjar betraktas som naturlag att tillväxttakten i Europa är lägre än i omvärlden. Behovet av en konkurrenskraftscheck är mot denna bakgrund tydligt.

Vi menar att det är hög tid att den europeiska konkurrenskraften – i alla sammanhang – får högsta prioritet, då tillväxt och konkurrenskraftiga företag är grundbulten för vårt välstånd.  

Oavsett vilka ambitioner EU och medlemsländerna väljer att fokusera på, riskerar dessa att, utan ett grundläggande fokus på ekonomisk tillväxt och stabilitet samt ett konkurrenskraftigt företagsklimat, endast bli kostsamma, byråkratiska reformer som riskerar att försämra välståndet i Europa.

Per Widolf
Gästkrönikör, förhandlingschef, Industriarbetsgivarna.

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret