Tunga juristorganisationer stämmer EU-länderna för Polenbeslut
BRYSSEL 29 augusti 2022Fyra domarorganisationer anser att ministerrådets beslut att godkänna Polens plan för hur man ska använda återhämtningspengar från EU var olagligt och vill se det ogiltigförklarat. Det blir nu EU-domstolen som får avgöra frågan.
Under coronakrisen inrättade EU-länderna en stor fond där pengarna ska fördelas mellan medlemsländerna i syfte att få igång ekonomin efter pandemin. För att få tillgång till medlen måste varje land skicka in en investeringsplan och uppfylla en rad demokratiska krav.
EU-kommissionen ansåg dock att Polen, som sedan 2015 kritiserats och dömts för att stärka den politiska maktens kontroll över landets domstolsväsende som enligt EU-lag måste vara oberoende, inte uppfyllde kraven för att få pengarna.
Men efter förhandlingar kunde övriga medlemsländer i ministerrådet godkänna polska planen med tre förbehåll. Dessa rör den olagliga disciplineringsnämnden vid Högsta domstolen i Polen som gör det möjligt för regeringen att göra sig av med kritiska domare och tillsätta lojala domare.
I går söndag meddelade fyra inflytelserika domarorganisationer att man anser att medlemsländerna bröt mot sina egna regler när man godkände planen och att man därför tar frågan till EU-domstolen med krav om att beslutet ogiltigförklaras.
Organisationerna anser bland annat att ministerrådets godkännande strider mot EU-domstolens tidigare dom om att disciplineringsnämnden helt måste avvecklas och att domare som straffats av den måste kunna få sina fall prövade igen.
"Skälet till att begära ogiltigförklarande av [minister-]rådets beslut är att tydliggöra principen om att EU-domstolens domar om rättsväsendets oberoende ska verkställas utan dröjsmål och fullt ut”, heter det i ett uttalande från organisationerna.