Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Premiärminister Viktor Orbán har lett Ungern under tiden landet gått från att klassas som en demokrati till att inte längre göra det. Arkivbild.

EU-parlamentet: Ungern inte längre en demokrati

BRYSSEL 15 september 2022

Ungern är numera en hybridregim med parlamentariskt envälde, enligt EU-parlamentet som ser en allt sämre utveckling för demokratin i landet. Alla svenska EU-politiker stödde uttalandet utom Charlie Weimers (SD) och Peter Lundgren (-). 

I dag torsdag röstade parlamentet  för en interimsrapport som går igenom den politiska utvecklingen i landet.

– Situationen har utvecklats på ett dramatiskt sätt på alla områden, sade Gwendoline Delbos-Corfield, en miljöpartistisk fransk EU-parlamentariker som ansvarar för rapporten, i en debatt på onsdagen.

Hon pekade på demokratiska försämringar i den ungerska vallagen, domstolsväsendets minskade oberoende, begränsningar av parlamentets rättigheter under pandemin, spioneri mot journalister och ökad korruption där premiärminister Viktor Orbán och hans krets tillskansat sig EU-medel.

Inte längre en demokrati

Rapporten refererar till en rad akademiska sammanställningar som slår fast att Ungern inte längre kan räknas som en demokrati utan en ”hybridregim med parlamentariskt envälde”, något som många EU-parlamentariker i debatten tog fasta på.

– Ungern har blivit EU:s första icke-demokratiska medlemsland och det blir bara värre och värre och värre. Skurkregeringen i Ungern ska inte få ett enda öre av våra skattebetalares pengar,  sade Socialdemokraternas Evin Incir med hänvisning till att landet samtidigt riskerar att få EU-stöd indraget för att det inte lever upp till rättsstatens principer.

”Ungrofobi”

Försvarare av den ungerska regeringen i EU-parlamentet förde fram att Fidesz vunnit sin fjärde raka valseger och att de därför har rätt att bestämma och att kritiker är ”ungrofober” och att det pågår en "häxjakt".

– Denna debatt har pågått längre än tio år och jag har aldrig sett en sådan samling fakta, halvsanningar och antaganden i ett EU-dokument. Detta är inget annat än ungrofobi, sade György Hölvényi från det ungerska nationalkonservativa koalitionspartiet KDNP.

Han liksom andra kritiker till rapporten undvek dock att peka på vad som skulle vara fel med själva innehållet i den.

Kritik mot medlemsländerna

När ett land hamnar i ett artikel-7.1-förfarande passas frågan till medlemsländerna som sedan 2018 har hållit i ett antal utfrågningar med Ungern men inte kommit vidare. I rapporten beklagar parlamentet medlemsländerna för deras ”oförmåga att göra meningsfulla framsteg” och att det inte krävs enhällighet bland medlemsländerna för att slå fast att ”det finns en klar risk” att Ungern allvarligt åsidosätter unionens värden eller för att utfärda konkreta rekommendationer till Ungern.

– Det ligger i ministerrådets händer och jag tror vi inte kan göra något mer här. Jag är väldigt oroad eftersom jag inte ser något hända, sade rapportansvariga Gwendoline Delbos-Corfield.

Rapporten stöddes vid torsdagens omröstning av 433 ledamöter mot 123 och 28 som avstod. Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för rapporten förutom Sverigedemokraternas Charlie Weimers och den politiske vilden Peter Lundgren som röstade mot. David Lega (KD) och Jessica Stegrud (SD) var frånvarande vid omröstningen.

Pengapress

Även om det politiska trycket på Ungern från andra EU-länder och EU-kommissionen haft en begränsad effekt verkar pengar röna större framgång. Med den nya rättsstatsmekanismen hotar kommissionen att dra in 70 procent av EU-stödet till Ungern. Landets regering har presenterat ett åtgärdspaket för att svara på kommissionens invändningar. Kommissionen väntas ta beslut i frågan i helgen om huruvida EU-stöd till Ungern ska dras in eller ej.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret