Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige faller drastiskt i ekonomiskt jämlikhetsindex

BRYSSEL 11 oktober 2022

På bara några år har Sverige gått från att rankas som det bästa landet i världen med att minska ekonomisk ojämlikhet till plats 20. ”Oroande utveckling”, anser Suzanne Standfast på Oxfam, som ligger bakom rankingen.

Det är organisationerna Oxfam och Development Finance International har sedan 2017 rankat världens länder utifrån hur väl de rustade att bekämpa ekonomisk ojämlikhet genom välfärd, skatter och arbetstagares rättigheter. I den första sammanställningen hamnade Sverige i topp.

Sedan dess har Sverige stadigt hamnat allt längre ned på rankingen. Från den förra till den senaste sammanställningen, som avser 2020-2021, tappade Sverige tio placeringar till plats 20, och är därmed sämst i Norden. Enligt Oxfam beror tappet de senaste två åren på skattepolitiken med bland annat slopad värnskatt.

– En ojämlik värld leder till ökad social oro, politisk instabilitet, våld och kriminalitet. Därför är utvecklingen i Sverige och världen just nu oroande. Tappet är främst en följd av att politiska beslut har inneburit att Sveriges skattepolitik inte lyckas med att bekämpa ekonomisk ojämlikhet, sade Suzanne Standfast, generalsekreterare för Oxfam Sverige, i ett uttalande.

– Om Sverige och andra länder inte börjar agera för att bromsa den eskalerande ojämlikheten kan det få katastrofala följder, sade Suzanne Standfast.

Norge i topp

På världsrankingen ligger Norge i topp följt av Tyskland och Australien. Grannländerna Danmark och Finland ligger på plats 7 respektive 10. 

Av EU-länderna är Tyskland, Belgien och Danmark bäst på att bekämpa ekonomisk ojämlikhet. Sämst är Bulgarien och Rumänien och Cypern.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret