Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europeiska rättighetsbyrån har undersökt romers situation i tio EU-länder och två kandidatländer. Arkivbild.

Undersökning: Romernas situation närmast oförändrad

BRYSSEL 25 oktober 2022

Den svåra situationen för många romer i Europa har under de senaste fem åren knappt förändrats, enligt EU:s byrå för grundläggande rättigheter, FRA.

Europeiska rättighetsbyrån FRA har intervjuat romer i tio europeiska länder för att undersöka deras livssituationer. Resultatet presenteras i dag tisdag och pekar på få förbättringar sedan den förra undersökningen 2016.

– Dessa resultat understryker hur EU:s och de nationella lagarna och strategierna fortfarande inte ger romerna de grundläggande rättigheter som kommer att förändra deras dagliga liv, sade FRA-chefen Michael O’Flaherty i ett uttalande.

I snitt levde 2021 fyra av fem romer under EU:s fattigdomsgräns. Jämfört med 2016 har det inte skett någon förändring. För befolkningen som helhet är andelen som riskerar fattigdom 17 procent i EU.

Andelen romer som säger sig vara diskriminerade på grund av att de är romer var 25 procent. Det är en minskning med endast en procentenhet sedan 2016. 

Dock har andelen som har upplevt hatmotiverade trakasserier minskat i de flesta undersökta länder, från i snitt 30 till 17 procent.

När det gäller utbildning och tillgång arbetsmarknaden har det knappt skett någon förbättring mellan de två mättillfällena i genomsnitt, även som vissa – positiva såväl som negativa – förändringar skett i enskilda länder.

Romska kvinnor lever i genomsnitt 11 år kortare än befolkningen i stort, för män är skillnaden drygt 9 år. 

Undermåligt boende

Drygt hälften av de tillfrågade bor i bostäder med allvarliga brister så som läckande tak, mögel eller saknar inomhustoalett. Skillnaderna mellan de tio länderna är dock stora där andelen i Tjeckien endast är 7 procent av romerna som uppger att de bor i undermåliga bostäder medan den i Rumänien är 70 procent.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret