Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson (M) på torsdagens toppmöte.

Kristersson: Finns goda skäl att titta på EU-stöd till europeiska företag

15 december 2022

EU-stöd till europeiska företag eller inte? Diskussionen om hur EU ska möta upp konkurrensen med amerikanska företag i kölvattnet av USA:s stödpaket IRA lär vara en av de mest heta på det pågående EU-toppmötet i Bryssel. Trots svenskt vurm för frihandel utesluter statsminister Ulf Kristersson (M) inte EU-stöd till företag. 

– Vi måste ha rimliga och rättvisa spelregler mellan amerikanska och europeiska företag, sade han på väg in på toppmötet på torsdagen.

Trots många andra viktiga frågor på EU-ledarnas bord under torsdagens toppmöte i Bryssel lär diskussionen om hur EU ska hantera konsekvenserna av det amerikanska stödpaketet IRA vara en av de hetaste. 

Den amerikanska så kallade inflationsreduktionslagen, IRA, som träder i kraft vid nyår och som innebär statsstöd till amerikanska företag som satsar på grön teknik, har skapat stor oro bland EU-länderna då den riskerar att missgynna europeiska bolag som exporterar till den amerikanska marknaden. 

– Vi gläds över pånyttfödda amerikanska intressen att delta i klimatarbetet men vi är också bekymrade över konkurrensvridning mellan europeiska företag och amerikanska företag, sade statsminister Ulf Kristersson (M) på väg in till mötet på torsdagsmorgonen. 

EU-länderna är splittrade i frågan mellan de som vill möta upp konkurrensen med EU-stöd till europeiska företag av amerikansk modell och de som, likt Sverige, vill värna frihandel och motverka protektionism. 

På tisdagen fick den förra gruppen stöd från EU-kommissionen när ordförande Ursula von der Leyen i ett brev till EU-ledarna inför toppmötet föreslog att öppna upp för mer statliga stöd till utsatta företag under nästa år. 

Ulf Kristersson underströk på torsdagen att det på lång sikt inte är statsstöd som kommer skapa konkurrenskraftiga europeiska företag. Samtidigt uteslöt han inte eventuella subventioner med EU-pengar. 

– I grund och botten är jag skeptisk till sådana saker. Sen förstår jag att många europeiska länder är bekymrade över konsekvenserna av den gröna omställningen om det skulle bli så att många företag lockas att komma till USA för att de erbjuder bättre villkor än de europeiska. Så finns det goda skäl att titta på detta, sade han. 

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret