Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson presenterade på onsdagen regeringens prioriteringar inför det svenska EU-ordförandeskapet.

Säkerhet regeringens prioritet som EU-ordförande

BRYSSEL 14 december 2022

Säkerhet, konkurrenskraft och den gröna omställningen toppar regeringens prioriteringar inför det stundande EU-ordförandeskapet – som till stor del kommer att präglas av Rysslands krig mot Ukraina. 

– Vårt främsta uppdrag som ordförandeland blir att bidra till att trygga Europas säkerhet, sade statsminister Ulf Kristersson (M) på onsdagen.

Knappt tre veckor återstår innan Sverige tar över ordförandeklubban för EU:s ministerråd. När statsminister Ulf Kristersson (M) på onsdagsmorgonen presenterade den svenska regeringens fyra prioriteringar inför ordförandeskapet står den säkerhetspolitiska situationen, med krig i Europa, i fokus. 

– Vårt främsta uppdrag som ordförandeland blir alltså att bidra till att trygga Europas säkerhet. Genom att systematiskt stå upp för Ukraina, men också genom att i en alltmer osäker värld understryka EU:s geopolitiska betydelse, sade Ulf Kristersson när han presenterade de svenska prioriteringarna inför riksdagen på onsdagsmorgonen. 

Utöver säkerhet vill regeringen prioritera konkurrenskraft, grön omställning – där energifrågan ska står i fokus – samt demokrati och rättsstatens principer. 

– Ett ekonomiskt starkt och konkurrenskraftigt EU är avgörande för EU:s globala ställning. Men sanningen är att EU halkar efter. Därför behövs en tydlig konkurrenspolitik och bättre spelregler för europeisk industri, sade Kristersson. 

Vad gäller klimatfrågan kommer EU:s klimatpaket Fit for 55 enligt Kristersson att spela en avgörande roll. 

– Vår ambition är att ro förhandlingarna med detta i hamn, sade han. 

Regeringens klimatambitioner inom EU, som kritiserades redan på tisdagen av Magdalena Andersson (S), blev även i den efterföljande riksdagsdebatten ifrågasatt med hänvisning till sänkta svenska klimatambitioner. 

– Hur tror regeringen att man ska ha någon som helst framgång att få andra EU-länder att ställa om till att minska utsläppen och minska ingreppen på vår natur när man som enda land i EU ställer sig själva i skamvrån och motarbetar och säger nej när EU försöker skärpa lagstiftningen, undrade Miljöpartiets Per Bolund.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret