Gästkrönika: EU-kommissionen missar ett gyllene tillfälle
2 februari 2023 | Mika DomischDet är välkommet att EU-kommissionen vill stärka partssystemen på arbetsmarknaden. Men om de menar allvar med sin önskan om att fler arbetstagare ska täckas av kollektivavtal måste de nationella parterna också ha utrymme för att förhandla om sådana. Nu blir det upp till den svenska regeringen och likasinnade att försöka ordna det som kommissionen missat, skriver gästkrönikör Mika Domisch, internationell sekreterare på TCO.
Nyligen publicerade EU-kommissionen en rekommendation om den sociala dialogen som syftar på att stärka partssystemen i medlemsländerna. Medan kollektivavtalstäckningen i de nordiska länderna befinner sig mellan 80 och 90 procent har EU-snittet sjunkit från 66 procent år 2000 till 56 procent år 2019. Denna utveckling är dålig för hela Europa och svenska fack har länge efterfrågat motåtgärder och kommit med förslag.
Utkastet som inte är juridiskt bindande innehåller många bra delar som att starka parter på arbetsmarknaden är en förutsättning för att bedriva en meningsfull social dialog.
EU-kommissionen understryker fördelar med att fler arbetstagare täcks av kollektivavtal samtidigt som parterna bör ges en starkare röst och inkluderas i en större utsträckning i framtagandet av både nationell politik och inom den europeiska planeringsterminen.
Det är bra att EU-kommissionen vill mäta hur väl den sociala dialogen fungerar i respektive medlemsland. I detta sammanhang har EU:s arbetslivsmyndighet Eurofound redan tagit fram indikatorer som kan komma till användning.
Kort sagt uppmanar EU-kommissionen medlemsländerna att säkerställa att de rätta förutsättningarna för en meningsfull social dialog ska finnas på plats. Därför att det illa att EU-kommissionen nu missar en viktig poäng.
Om de menar allvar med sin önskan om att fler arbetstagare ska täckas av kollektivavtal, måste också de nationella parterna ha utrymme för att förhandla om sådana.
Därför borde kommissionen också slå fast de nationella arbetsmarknadsparter den möjligheten. Här hade man ett gyllene tillfälle.
Ett verkligt erkännande av parternas avtalsfrihet och autonomi – där man respekterar vad parterna kommit fram till – hade varit en stark signal om att kommissionen förstår att utan incitament för parterna att förhandla kommer förhoppningen att få fler kollektivavtal att förbli just en förhoppning.
Kommissionen tog tyvärr inte den chansen.
Under de kommande månaderna kommer medlemsländerna att diskutera och förhandla om frågan och planen är att rekommendationen antas på ett ministermöte i juni.
Nu behöver den svenska regeringen med likasinnade få gehör i frågan och få in en skrivning som säkrar ett större utrymme för parternas avtalsfrihet och autonomi.
Mika Domisch
Gästkrönikör
Internationell sekreterare på TCO
Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.