Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Debattören Peter Lowe vill se en utredning om införandet av euron i Sverige.

Debatt: Tillsätt en ny svensk euroutredning

Peter Lowe 2 mars 2023

Vi behöver av flera skäl föra upp eurofrågan på agendan igen. Tillsätt en oberoende utredning om införandet av euron i Sverige. Låt sedan riksdagen fatta ett välgrundat beslut utan att tvinga fram en folkomröstning, skriver Peter Lowe.

Solidaritet med vår kontinent är än viktigare sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Putin vill splittra EU och hela väst. Hittills har det blivit precis tvärtom. Vi är mer enade än någonsin och både Finland och Sverige är på väg in i Nato.

Det är dags för Sverige att sätta ner foten. Vi ska vara starka och solidariska européer. Det handlar om att fullt ut deltaga i den Europeiska unionen. Vi har i åratal förhalat vårt inträde i valutaunionen och det har inte bara kostat oss ett utanförskap och en möjlighet att sitta ner vid förhandlingsbordet. Det är också brist på tillit och solidaritet. Att ständigt själv avgöra vad som är optimalt är inte vad en solidarisk medlem gör. Är man med i något är man med fullt ut eller inte alls. 

Det behövdes tryck från Finland för att vi skulle gå från ett just icke-solidariskt samarbete med Nato till ett fullt medlemskap. Rädslan för att stå ensamma utan försvar blev droppen.

Svag krona kostar

Med euron är det likartat. Risken med att behålla kronan är dock inte lika påtaglig som ett krigshot. Men riksbankens oförmåga att hålla en stabil och hög växelkurs och därmed undvika en skenande inflation gör att det inte bara är av solidaritet vi borde byta våra kronor mot euron utan också av egenintresse. 

Med de ekonomiska skälen kommer också stabiliteten. 

Vid folkomröstningen var euron en ny och oprövad valuta. Efter över 20 år visar det sig att valutan står stark i stormiga tider under såväl finanskrisen 2009 som nu i krigstider. 

Att vi själva kan påverka vår penningpolitik är en myt. Vi följer nästan slaviskt ECB. 

Vårt land är starkare än våra kronor. I svåra och oroliga tider sjunker en liten valuta med låg likviditet utan anledning och det kan inte ses som en  normal fluktuation.

En svag krona gynnade tidigare exporten. Detta är inte längre hela verkligheten då produktionskedjor idag är globala och produkter produceras därmed i både euro, dollar och kronor. 

För små importföretag som av ekonomiska skäl inte kan valutasäkra är en svag krona problematisk och kan helt äventyra en prognostiserad vinst.

Vår inflation blir högre än euroområdets då vi importerar varor på en orimligt låg växelkurs. Det rör många basvaror som kaffe och drivmedel. 

Eurofrågan på agendan igen

Vi behöver föra upp eurofrågan högt på agendan igen. Politiken är splittrad, även om det torde finnas en majoritet för ett byte i riksdagen. Att byta våra kronor mot den gemensamma valutan borde vara ett mindre steg än att lämna den neutrala försvarspolitiken. 

Mitt förslag är att det tillsätts en oberoende utredning, kommission eller en beredning typ försvarsberedningen om införandet av euron i Sverige. Då kan sedan riksdagen fatta ett välgrundat beslut utan att tvinga fram en folkomröstning. 

Att införa euron i Sverige för inte bara en solidaritetshandling. Det gör också en säkerhet och stabilitet för näringslivet och det gör oss alla, vid dagens växelkurs, rikare. Att vi kopplar bort riksbankens möjlighet att påverka vår krona för gott är för mig mer av godo än av ondo. 

Peter Lowe


 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret