Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ylva Johansson under presskonferensen i Strasbourg där de nya initiativen presenterades.

EU-kommissionen tar nya migrationsinitiativ 

BRYSSEL 15 mars 2023

EU-kommissionen vill förbättra EU:s hantering av migranter med hjälp av en ny strategi för gränshanteringen samt rekommendationer för hur beslut om återvändande ska påskyndas. 

På tisdagen antog EU-kommissionen nya initiativ som de hoppas ska göra EU:s migrationshantering mer effektiv. 

– De här förslagen handlar om att fortsätta att utveckla vår migrationshantering och asylförvaltning så att de fungerar som de ska, sade Ylva Johansson, kommissionär för inrikes frågor, i ett uttalande. 

Det första initiativet är en strategi för hur den europeiska integrerade gränsförvaltningen ska se ut. Strategin ska styra det dagliga arbete som utförs av nationella myndigheter och gränsbevakningsbyrån Frontex. Den rör bland annat gränskontroller, sök och räddning av personer och samarbete med länder utanför EU.

Länderna har tolv månader på sig att uppdatera sina nationella strategier i enlighet med planen. Kommissionen kommer ha ett nära samarbete med EU-länderna för att hjälpa dem att genomföra åtgärderna.  

Det andra initiativet är en rekommendation till medlemsländerna för hur samarbetet kring återvändanden ska fungera bättre. Rekommendationen handlar bland annat om att EU-länderna ska erkänna varandras beslut om återvändanden för personer som fått avslag på asylansökan. En ny uppgradering av Schengens informationssystem innebär att EU-länderna direkt kan se om ett annat EU-land utfärdat ett beslut om återvändande. På så sätt kan beslutet verkställas snabbt, varsomhelst i EU, enligt kommissionen.


 

Anna Svensson
Journalistpraktikant
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret