Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Frihet från våld pekas ut av svenska EU-politiker som en av de viktigaste frågorna för kvinnor i EU.

Svenska EU-politiker: Ge kvinnor mer frihet och säkerhet 

8 mars 2023

Åtta svenska EU-parlamentariker pekar ut vad som är viktigast för kvinnor idag. 

Europaparlamentarikerna Evin Incir (S) och Arba Kokalari (M) anser att mäns våld mot kvinnor är den viktigaste frågan för kvinnor i EU. Båda arbetar i parlamentet med konkreta förändringsförslag.

– Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer är ett av vår tids största samhällsproblem som måste förpassas till historiens soptipp, säger Evin Incir.

Enligt Evin Incir mördas minst 50 kvinnor varje vecka som en konsekvens av våld i nära relationer. Hon är chefsförhandlare för EU:s direktiv om våld mot kvinnor och vill se starkare lagstiftning i frågan. Arba Kokalari å sin sida säger att hon arbetar aktivt med EU:s anslutning till Istanbulkonventionen som ska ge fler och bättre verktyg för att bekämpa våldet. 

Det viktigaste är att stoppa det våld som kvinnor blir utsatta för varje dag.

EU-parlamentariker Malin Björk (V) tar upp aborträtten och menar att det är en fråga som enkelt skulle kunna rättas till. 

–Idag ser vi hur kvinnor i Europa inte bara nekas rätten till abort, men också hur kvinnor i Polen, som hjälpt en medsyster att få tillgång till abortvård, riskerar flera års fängelse. Det är fullständigt oacceptabelt, säger hon. 

Sara Skyttedal (KD) pekar ut säkerheten som den viktigaste frågan för kvinnor. 

– Utan säkerhet kan vi inte skydda viktiga värden som jämställdhet.

Johan Nissinen (SD) tar upp tryggheten, och säger att det är avgörande att kvinnor runtom i Europa vågar röra sig själva på gator och torg, även sent på kvällen och natten. 

– Otryggheten ökar vilket är väldigt alarmerande och något som borde ses som en topprioritet. Är man inte trygg så är man inte fri. 

Både Abir Al-Sahlani (C) och Karin Karlsbro (L) svarar att friheten är allra viktigast. 

– Frihet att få tänka självständigt och att kunna prata fritt. [...] Frihet från kontrollerande beteende. Frihet att göra både karriär och ha familj. Tyvärr är kvinnors frihet långt ifrån en självklarhet idag, säger Abir AL-Sahlani.

Karin Karlsbro fokuserar på den ekonomiska friheten och säger att EU:s länder inte har råd att ha världens bäst utbildade hemmafruar. 

– EU bör uppmuntra medlemsländerna till avskaffad sambeskattning och satsningar på barn- och äldreomsorg, säger hon. 

Alice Bah Kuhnke (MP) svarar att män måste förstå att jämställdhet är en förutsättning för att kunna utveckla samhället för allas bästa. 

Jag är trött på den idioti, som i kombination med oförmågan att se till andra än sig själv, tyvärr står i vägen för att faktiskt göra skillnad på riktigt.

Mer fakta

Anna Svensson
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret