EU-kommissionen ber EU-länder om mer pengar
BRYSSEL 20 juni 2023EU-kommissionen ber medlemsländerna att skjuta till 75 miljarder euro extra i budgeten för 2024–2027. Pengar som är tänkta att gå till att stödja Ukraina samt till att hantera migration och för att satsa på ”strategiska teknologier” för att bli mindre beroende av Kina.
EU-kommissionen har på tisdagen presenterat sin analys av behovet av att utöka den långtidsbudget som EU-länderna tidigare spikat för åren 2021–2027. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hänvisade vid en presskonferens till de senaste årens kriser och främst Rysslands krig mot Ukraina som skäl till behovet att se över budgeten.
– Vi är i en helt annan värld jämfört med 2020 när flerårsbudgeten som vi diskuterar idag förhandlades fram.
Von der Leyen pekade också på att kommissionen har omprioriterat bland sina fonder men att det ändå inte är tillräckligt för de satsningar som EU behöver göra.
Ukraina, migration och tekniksatsning
Pengarna som man vill att medlemsländerna skjuter till ska gå till främst tre saker. Den större delen – eller 50 miljarder euro – är tänkta till ett fortsatt stöd till Ukraina i form av en fond som ska kunna användas fram till år 2027. Den andra största potten av pengarna, eller 15 miljarder euro vill kommissionen ska gå till att hantera migrationen till EU men också eventuella nödsituationer. När det gäller migration handlar det både om att ge stöd till så kallade tredje länder som EU vill ska förhindra smugglare från att hjälpa asylsökande till Europa, men också om att hantera EU:s gränsbevakning.
Slutligen vill kommissionen också ha en satsning på 10 miljarder euro för att stärka ”teknikens motståndskraft”, det vill säga främja EU:s konkurrenskraft genom att investera i ny teknik såsom bioteknik eller ren teknik.
Vill ha egna medel
Ursula von der Leyen förklarade också att EU:s egna kostnader har ökat i och med inflationen och för att ta sig an detta har kommissionen också lagt fram ett förslag om ”egna medel” för EU, det vill säga förslag på hur EU ska kunna få egna intäkter. Något som även Europaparlamentet ställde sig bakom nyligen.
Att få igenom en förändring av flerårsbudgeten kommer dock bli svårt då det krävs att alla EU:s medlemsstater går med på det. Politico rapporterar att flera länder redan har uttryckt att de bara är villiga att gå med på att skjuta till pengar till att stödja Ukraina.