Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ulf Kristersson betonade att EU-länderna är mer enade i migrationsfrågan än någonsin, på väg in till toppmötet.

Kristersson på EU-toppmöte: Vi måste skydda Europas gränser

BRYSSEL 29 juni 2023

Under torsdag och fredag samlas EU-ländernas stats- och regeringschefer för ett EU-toppmöte där de bland annat kommer att ta ställning till ytterligare ekonomiskt stöd till länder utanför EU för att få kontroll på migrationen, samt där myteriet i Ryssland diskuteras. Men även relationen till Kina, unionens konkurrenskraft och handeln med Latinamerika och Karibien står på dagordningen.

Det är ett något spretigt toppmöte som avslutar det svenska ordförandeskapet. Men en fråga som kommer att vålla diskussion är migrationen och eventuellt ekonomiskt stöd som EU ska ge till länder utanför unionen, som Turkiet och Tunisien, för att dessa ska hjälpa till att stoppa migranter från att ta sig till EU.

 – Att vi diskuterar hur vi skyddar Europas gränser som en förutsättning för att kunna ha öppna inre gränser är väldigt viktigt. Jag uppfattar att det finns ett mycket bredare stöd idag för ett sådant arbete, sade statsminister Ulf Kristersson (M) på väg in till mötet.

På frågan om regeringens inställning till att asylsökanden skickas till ett tredje land, såsom Rwanda som Storbritannien och Danmark velat göra, för att där genomföra asylprövningar svarade Kristersson att det inte är uppe till diskussion nu men att asylprövningar bör göras utanför EU.

– Vi har sagt att ytterst kommer vi att komma till ett steg där asylprövning ska ske utanför Europa så att vi vet att de som kommer in i Europa har fått sin asyl. Vi kan inte ha en situation där väldigt många människor tar sig in och sedan försvinner in i Europa.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni sade på väg in till mötet att EU måste skjuta till pengar för att hantera migrationen.

– Vi behöver pengar för att lösa detta problem. Pengar som inte ska spenderas bara på säkerhet, vi behöver samarbete mer generellt mellan Medelhavsländerna och de afrikanska länderna. Och det är vad jag arbetar med – med strategiska partnerskap.

På mötet kommer man också att diskutera ytterligare stöd för Ukraina samt Ukrainas väg in till EU. Flera av ledarna på väg in till mötet kommenterade även den paramilitära Wagnergruppens myteri mot den ryske presidenten Putin i helgen och vad det kan ha för betydelse. Natochefen Jens Stoltenberg menade att det var ett bevis på sprickor i det ryska systemet. Medan EU:s utrikeschef Josep Borell menade på att det också kan innebära en fara för resten av Europa.

– Det är klart att Putin kommer ur den här krisen försvagad. Men en försvagad Putin är en fara. Så vi måste vara vaksamma.

Flera av ledarna menade på att det nu också är viktigt för EU att hålla uppsikt över utvecklingen i Belarus där ledaren för Wagnergruppen, Jevgenij Prigozjin, nu befinner sig.

– Vi följer noga vad som händer I Belarus, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, menade på att det som hänt i Ryssland ökar behovet av att ge stöd till Ukraina.

– Desto viktigare att vi dubblerar stödet till Ukraina.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret