De flesta som utvisas ur EU blir kvar – tvärtom i Sverige
BRYSSEL 10 oktober 2023Av de personer som inte har rätt att stanna i Sverige lämnar sju av tio landet. Det är förhållandevis en hög andel jämfört med övriga EU. Tvångsavvisningar är samtidigt vanligare i EU än i Sverige.
EU började 2021 föra bok över beslut och verkställande av ut- och avvisningar i medlemsländerna. Sedan dess har närmare en miljon sådana besked utfärdats till personer som inte har rätt att uppehålla sig i EU, visar statistik från Eurostat. Av dessa har bara dock 220 000 utvisningar verkställts – en andel på 22 procent.
I Sverige under samma tid utfärdades enligt Eurostat 36 000 ut- eller avvisningsbeslut varav 25 000 faktiskt verkställdes vilket ger en andel på 69 procent. Personer som fått avslag på sin ansökan om att stanna i ett land kan återvända antingen frivilligt eller med tvång.
Högst andel verkställda utvisningsbeslut hade Estland med 98 procent. Lägst hade Frankrike med 7 procent som också utfärdade det klart störst antalet utvisningsbesked under perioden som sträcker sig till första halvåret 2023.
Lägre andel afrikaner återvänder
De lägsta andelarna av verkställda avvisningar finns på EU-nivå bland personer som kommer från afrikanska länder som Mauritanien, Gabon och Elfenbenskusten.
Hälften utvisas med tvång
De som får ett ut- eller avvisningsbesked kan lämna landet antingen frivilligt eller med tvång. På EU-nivå sker närmare hälften av de verkställda avvisningarna med tvångsmetoder. Tyskland rapporterar en hundraprocentig tvångsavvisning till Eurostat. Litauen å andra sidan använder tvångsmedel endast i en procent av fallen. I Sverige sker avvisningar med tvång i närmare ett av fyra fall.