Stark kritik mot ungerskt lagförslag: Negativa konsekvenser för demokratin
BRYSSEL 27 november 2023I Ungern vill premiärminister Viktor Orbán inrätta en byrå med uppdrag att övervaka personer och organisation mot så kallad utländsk inblandning. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatović, är mycket kritisk.
Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatović, kritiserar i starka ordalag det ungerska lagförslaget om att inrätta en "Byrå till försvar för [Ungerns] suveränitet".
– Den skulle ha obegränsade befogenheter att begära ut känsliga uppgifter och privat information från vem som helst, utan tillsyn och utan rättslig prövning, sade Dunja Mijatović i ett uttalande på måndagen.
Den skulle enligt henne få rätt att undersöka alla organisationer eller personer som misstänks tjäna "utländska intressen" eller hota den "nationella suveräniteten". Den skulle också straffa förbjuden utländsk finansiering av partier eller grupper som ställer upp i val med upp till tre års fängelse. Chefen för byrån ska utses av landets president på förslag från premiärministern.
Hon pekar vidare på att lagförslaget är så vagt formulerat att att byrån "skulle kunna användas som vapen mot alla som kan betraktas som motståndare".
Dunja Mijatović menar att en sådan lag skulle få "långtgående konsekvenser" för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstaten i Ungern och uppmanar det ungerska parlamentet att helt skrota lagförslaget.
En talesperson för EU-kommissionen meddelade på måndagen att man har ögonen på lagförslaget.
Den ungerska regeringen motiverar lagförslaget med att landet självbestämmande är "under allt starkare olaglig attack" och att oppositionen under parlamentsvalet 2022 "påverkades av utländsk finansiering".
Ungern har under premiärminister Viktor Orbán gått mot att bli EU:s minst demokratiska medlemsland. EU-parlamentet slog för ett år sedan fast att landet inte längre kan klassas som en demokrati.