Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i samtal under tisdagens ministermöte i Bryssel.

Optimism i EU – överenskommelse om migrationspaket nära

BRYSSEL 5 december 2023

Slutförhandlingarna mellan EU-parlamentet och medlemsländerna om unionens nya asyl- och migrationspaket är i en intensiv fas. Från flera håll finns en tydlig förhoppning om att de snart kan enas. – Jag är faktiskt ganska hoppfull, säger Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Företrädare för EU-länderna i ministerrådet och EU-parlamentet befinner sig i slutförhandlingarna om unionens nya asyl- och migrationslagar. På torsdag väntas ett nytt möte mellan EU-lagstiftarna i ett försök att ro hem en överenskommelse.

Samtidigt träffas EU-ländernas migrationsministrar i Bryssel för att informeras om förhandlingsläget och många är positiva till att en migrationsuppgörelse är i faggorna.

– Jag är faktiskt ganska hoppfull. Det är klart att vissa svåra frågor återstår att lösa ut. Men vi står relativt sett närmare varandra än vad många kunde föreställa sig att vi skulle kunna göra, sade Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) innan tisdagens ministermöte.

Hon menar att den ökning av asylsökande som sker i många medlemsländer skapar ett tryck för att enas i frågan.

Förslaget lades fram 2023 av EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson som också är med på förhandlingarna. Även hon tror att asyl- och migrationspaketet snart kan bli klart.

– Medlagstiftarna är så klart inte helt eniga men jag måste säga att atmosfären är väldigt konstruktiv. Så jag tror att vi kommer nå en uppgörelse, sade Ylva Johansson.

Enligt migrationsminister Malmer Stenergard är det framförallt parlamentet som rört sig närmare medlemsländernas position.

– Det har snarare skett en förflyttning ytterligare i den riktning som rådet vill. Det vill säga en mycket stram produkt och jag har ganska goda förhoppningar om att vi kommer att landa relativt nära rådspositionen. Och det är också vad Sverige hoppas på, sade Maria Malmer Stenergard.

EU-parlamentet har tidigare krävt en viss omfördelning av flyktingar mellan medlemsländerna. Men enligt uppgift backar man från den positionen. Den tjeckiske inrikesministern Vít Rakušan är bestämd om att omfördelning är något landet inte kan gå med på.

– Den röda linjen är helt enkelt att Tjeckien aldrig kommer att acceptera obligatoriska omlokaliseringskvoter, sade Rakušan.

Rumänien och Bulgarien Schengenblockeras alltjämt

Tidigare i höst fanns en förhoppning om att EU-länderna på dagens ministermöte skulle kunna rösta om att låta Rumänien och Bulgarien gå med i passunionen Schengen. Kommissionen har slagit fast att båda länder lever upp till de krav som ställs . Men två länder – Nederländerna och Österrike – fortsätter att blockera beslutet som kräver enhällighet.

– Schengen måste bli bättre, inte större. Det är av avgörande betydelse att EU-kommissionen investerar massivt i skyddet av de yttre gränserna och vidtar åtgärder för att göra dessa yttre gränser säkrare, sade den österrikiske inrikesministern Gerhard Karner på tisdagsmorgonen.

Vad exakt han kräver för att landet ska släppa sitt veto mot Rumänien och Bulgarien är dock oklart.

Migrationskommissionär Ylva Johansson hoppas alltjämt kunna övertyga Nederländerna och Österrike att ändra sig redan i år.

– Jag kommer nyttja [dagens ministermöte] för att berätta hur väl förberedda Bulgarien och Rumänien är på att gå med i Schengen, sade Ylva Johansson.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret