Oppositionen till Kristersson: Kohandla inte med Orbán
BRYSSEL 26 januari 2024Statsminister Kristerssons planerade möte med premiärminister Orbán väcker oro bland oppositionen för att Kristersson ska vika ned sig.
– Vi hoppas att han gör det mer rakryggat än när han hukade för despoten Erdoğan, säger Alice Bah Kuhnke.
De svenska partierna är eniga om att Sveriges Natomedlemskap inte är något som ska diskuteras med Ungern. Flera av oppositionens EU-parlamentariker uttrycker ändå oro inför Ulf Kristerssons väntade möte med Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
– Jag är orolig för att Ulf Kristersson, i sin desperation, ska börja kohandla med antidemokraten Viktor Orbán. Det är bättre om samtliga övriga Natoländer, som ju vill att Sverige ska bli medlem, sköter snacket. Jag är övertygad om att Biden, Marcon eller Scholz kan sätta Orbán på plats, säger Alice Bah Kuhnke.
Hon vill inte se en upprepning som när Sverige, enligt Bah Kuhnkes uppfattning, vek ned sig för att få Turkiet och Erdoğans ja.
Ska länderna ha en närmare dialog tycker Bah Kuhnke att Kristersson istället ska ta tillfället i akt och prata om hur de ska stötta Ukraina. Inte om samarbetet kring JAS Gripen eller Natofrågor som allierade, vilket är det som Kristersson skrivit till Orbán att han vill prata om.
Det sista samtalsämnet som statsministern föreslår i sitt brev är Ungerns kommande ordförandeskap i EU. Där påpekar både Abir Al-Sahlani (C) och Malin Björk (V) att de inte vill att Ungern får ordförandeskapet om de inte uppfyller kraven som EU ställt på dem.
– Ulf borde säga: Sluta springa Putins ärenden. Sluta underminera demokratin i Ungern. Sluta stoppa EU-pengar i dina egna och dina kompisars fickor. Sluta montera ner rättsstaten i Ungern. Sluta förfölja hbtqi-personer i Ungern. Sluta riskera EU:s säkerhet, säger Abir Al-Sahlani.
Europaparlamentet har tidigare uttryckt stark kritik mot samhällsutvecklingen i Ungern som att landet inte längre kan räknas som en demokrati, något som de fått medhåll från ledande statsvetenskapliga experter.
Tomas Tobe (M), Helène Fritzon (S) och Karin Karlsbro (L) har valt att inte kommentera. Även David Lega (KD) och Matilda Ernkrans (S) har fått frågan om att kommentera. Utrikesminister Tobias Billström har i ett tidigare uttalande sagt att Sverige inte kommer förhandla med Ungern om Natomedlemskapet.