EU:s gröna svar – ska ta upp konkurrensen med USA och Kina
BRYSSEL 7 februari 2024Rådet och EU-parlamentet har preliminärt kommit överens om hur unionen ska få fler industrier att ställa om och att få redan gröna företag att etablera sig i EU.
– Det är ett viktigt steg för att öka tillverkningen av ren teknik, sade Jo Brouns. Världsnaturfonden är dock kritisk till att även oprövad teknik ska ges stöd trots att de sannolikt inte kan göra klimatnytta till 2030.
Under tisdagen nådde Europaparlamentet och rådet en provisorisk överenskommelse om att stärka industrier som är centrala för den gröna omställningen. Det ska enligt överenskommelsen hjälpa EU att nå sina klimatmål för 2030 och minska EU:s beroende av andra länder.
– Nu är tiden mogen för Europa att ta tillbaka ledningen på den globala scenen för ren teknik och att bygga en konkurrenskraftig, grön och sysselsättningsskapande industrisektor, sade Jo Brouns, från det belgiska ordförandeskapet.
Grunden till förslaget lades för ett år sedan av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som ett svar på att länder som USA och Kina har stora investeringspaket där statliga pengar satsas på grön innovation.
Med förslaget om den så kallade netto-nollindustrin ska EU nå två konkreta mål innan 2030. Dels uppnå 40 procent av den produktion som krävs för att täcka EU:s behov av strategiska tekniska produkter. Till exempel solceller, vindkraftverk och värmepumpar.
Dels öka förmågan, att senast 2030, årligen fånga och lagra minst 50 miljoner ton koldioxid.
– För att uppnå alla våra ekonomiska, klimat- och energiambitioner behöver vi industri i Europa. Den här lagen är det första steget för att göra vår marknad lämpad för detta ändamål, sade Europaparlamentariker Christian Ehler, för den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP.
När överenskommelsen är formellt antagen ska den också att ge industrierna snabbare tillståndsförfaranden.
Världsnaturfonden, WWF, kritiserar dock förslaget för att det tappade fokus på syftet att hjälpa EU nå sina klimatmål 2030. Det då man öppnade för att dela ut skattebetalarnas begränsade pengar även på många oprövade tekniker som inte i tid kommer att kunna bidra. WWF tycker att förslaget som låg på bordet innan slutgiltiga förhandlingar mellan rådet och EU-parlamentet var bättre.
– Förordningen var [från början]tänkt att endast inrikta sig på teknik med en bevisad och betydande inverkan för att uppnå EU:s klimatmål för 2030, sade Camille Maury, på WWF, och lade till: Med denna överenskommelse har Europaparlamentet och rådet tappat sitt gröna fokus och förlitar sig istället på hokuspokus.