Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren i debatt på onsdagen med utrikesminister Tobias Billström (M) om att ge Ukraina ett nytt stöd på cirka 65 miljarder kronor motsvarande 1 % av Sveriges BNP.

Lundgren krävde besked om ökat svenskt Ukrainastöd – "låna upp 65 miljarder"

BRYSSEL 14 februari 2024

Centerpartisten Kerstin Lundgren tog under årets utrikespolitiska debatt i riksdagen på sig rollen som Ukrainastödets talesperson. Hon ställde de andra partierna mot väggen med en enkel fråga: Är ni beredda att ge Ukraina en procent av Sveriges BNP?

Riksdagens årliga utrikespolitiska debatt genomfördes under onsdagen med fokus på Ukraina och Gaza. Ämnet som vägde tyngst i regeringens utrikesdeklaration var kriget i Ukraina även om Gazakonflikten  fick mest av riksdagens debattid. 

– För regeringen är stödet till Ukraina de kommande årens främsta utrikespolitiska uppgift. Sverige fortsätter stödja Ukraina så länge det behövs: politiskt, humanitärt, militärt och ekonomiskt, sade Tobias Billström.

Utrikesministern lovade att regeringen under 2024 skulle skicka nya ekonomiska, militära och civila stödpaket till Ukraina och att de vill se fler sanktioner mot Ryssland.  

Under den efterföljande debatten agerade Centerpartisten Kerstin Lundgren talesperson för ökat Ukrainastöd och upprepade samma fråga till andra partier:

– Vi föreslår en svensk Ukrainafond där vi lånar upp en procent av vårt BNP och säkrar att det finns resurser för Ukraina fram till 2026. Det skulle röra sig om 65 miljarder. Är [ni] beredd att verka för den typen av lösning?

Tobias Billström svarade att han vill att en sådan plan ska säkerställas på EU-nivå och att han därför inte vill ta ned frågan på ett nationellt plan.

– Men jag utesluter i det här läget ingenting och tycker att det är viktigt att vi pratar om många olika modeller för att kunna finansiera och stödja Ukraina långsiktigt, sade han slutligen.

När socialdemokraternas utrikestalesperson Morgan Johansson fick samma fråga från Kerstin Lundgren var svaret mer rakt: “nej”, utan att han närmare förklarade sig.

– Jag välkomnar ju en diskussion om den ekonomiska politiken, men att låna upp speciellt för det här ändamålet, det tror jag inte är bra att göra faktiskt, sade han.

När det blev Sverigedemokraternas tur att svara sade deras utrikespolitiska talesperson Aron Emilssons att det lät som ett intressant förslag .

– Jag har inte haft möjlighet att studera det i detalj, så jag får inte svara varken ja eller nej här på stående fot. Det är ett intressant grepp att studera närmare.

Sverige är idag det land i Norden som ger Ukraina lägst andel av sitt BNP i stöd, både om man inkluderar de pengar som går via EU:s stöd och utan, visar siffror från Kielinstitutet

Medan Sverige nationellt gett Ukraina ett stöd på ungefär 0,5 procent av sitt BNP så gav Finland 0,6 procent, Danmark 1 procent och Norge, som inte skickar några pengar genom EU, 1,6 procent.

Sverige hamnar på plats elva om man rankar alla länder som stöttar Ukraina.

 

Mer fakta

Lotten Enell
Redaktionspraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret