Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, vill att alla kandidater i EU-valet tar ställning för de vattenlevande djurens rätt.

Debatt: Stå upp för fiskarnas rätt i EU-valet

Camilla Bergvall 11 mars 2024

Allt fler bryr sig om risken för utfiskade hav och konsekvenserna som det skulle få för EU:s natur. Djurens Rätt har tagit fram fyra löften om att skydda vattenlevande djur som kandidater till EU-parlamentet kan välja att anta. Det handlar bland annat om att hindra etableringen av industriell uppfödning av bläckfiskar inom EU.  Det skriver Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Allt fler bryr sig om risken för utfiskade hav och konsekvenserna som det skulle få för EU:s natur. Inför EU-valet behöver vi prata om och agera emot det lidande som djuren utsätts för vid fiske och i fiskfabriker – problem som är starkt kopplade till miljöförstöringen.  

I januari röstade Europaparlamentet för att införa djurskydd för fiskar när EU:s gemensamma fiskeripolitik ses över nästa gång. Uppslutningen var stark, även bland de svenska parlamentarikerna. 

Det här, tillsammans med slutsatser från ministerrådet om stärkt djurskydd inom fisket och fiskuppfödningar, innebär att EU-kommissionen kommer att ha svårt att ignorera kunskap om välbefinnandet hos alla vattenlevande djur när beslut tas om fiske och fiskfabriker. Några första små steg, i en fråga som länge försakats. 

Det är nämligen så att fiskar har kapacitet att känna smärta och lidande. Ändå behandlas de ofta som känslolösa varor, och den vanligaste slaktmetoden sker helt utan bedövning. I fisket kvävs fiskarna långsamt i luften efter att de tagits upp ur vattnet, eller dör i samband med att de skärs upp eller rensas, vid fullt medvetande. Också i fiskfabrikerna är hanteringen i samband med slakt ofta plågsam och ineffektiv, som till exempel vid koldioxidbedövning. 

Det här samtidigt som fler fiskar dödas i EU än något annat djurslag. I fiskfabriker föds fiskar upp i trängsel och matas med andra fiskar som har fångats av stora trålare i hav som Östersjön – som är allt annat än levande. De flesta fiskar som föds upp får foder som delvis är gjort av vildfångade fiskar, och runt 90 % av all strömming som fiskas går till foder i fiskfabriker eller till pälsdjursfarmer. Djurfabrikerna är med andra ord en stor bov när det gäller överfiskade hav. 

 Fyra löften om vattenlevande djur

Fiskarna är därför oerhört viktiga att få med i diskussionen inför EU-valet. Djurens lidande är nämligen kopplat till miljöförstöringen, samtidigt som det har betydelse för deras egna individuella liv. 

Djurens Rätt har tagit fram tio löften som kandidater till EU-parlamentet kan välja att anta. Av dessa löften berörs vattenlevande djur av följande: 

  • Jag vill säkerställa att inget djurslag glöms bort. 

  • Jag kräver att kommissionen arbetar hårdare för att skydda vattenlevande arter. 

  • Jag lovar att agera för skyddet av uppfödda och vildfångade fiskar. 

  • Jag kräver att vi förbjuder bläckfiskuppfödning innan verksamheter etableras. 

Redan nu har flera EU-parlamentariker antagit löftena och Djurens Rätt kartlägger resultatet över vilka som vill arbeta för ett bättre djurskydd, för alla arter. Den sistnämnda punkten om bläckfiskfabriker är särskilt aktuellt, då det finns ett företag på Gran Canaria som i detta nu försöker få tillstånd till att föda upp bläckfiskar i stor trängsel. 

Barbariskt koncept

Det här barbariska konceptet, som utnyttjar mycket intelligenta arter som i det vilda är ensamlevande, måste förbjudas innan det tillåts att etableras. Att förbjuda bläckfiskfabriker utgör en betydelsefull möjlighet att genomföra proaktiv politik, och det finns ett stort stöd hos befolkningen för förbud.  

I januari stod parlamentariker från Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, på fiskarnas sida. Det är nu upp till bevis vilka kandidater som förbinder sig till att arbeta för de vattenlevande djuren under nästa mandatperiod. Se till att rösta djurvänligt genom att kika på Djurens Rätts kartläggning av kandidater innan EU-valet i juni. Är du till och med kandidat till EU-parlamentet? Se till att anta löftena för djuren! 

Camilla Bergvall
Riksordförande 
Djurens Rätt 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret