Viktigast i veckan: EU vill stärka försvarsindustrin – “Ryssland måste förlora”
STOCKHOLM 2 mars 2024Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.
Motståndet mot Rysslands krig och förstärkt försvarspolitik präglade veckan.
I måndags, samma dag som Ungerns parlament godkände det svenska Natomedlemskapet, samlades europeiska ledare i Paris för att diskutera stödet till Ukraina.
Den franske presidenten Emmanuel Macron manade till handling och sade att “ett nederlag för Ryssland är avgörande för säkerheten och stabiliteten i Europa” och att man därför inte får utesluta att sätta in soldater från Nato- eller EU-länder i Ukraina. Det sistnämnda var nytt och väckte reaktioner både i EU och i Ryssland.
På onsdagen sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att “vi inte längre har tid med illusioner” om fred i Europa och lovade att veckan därpå föreslå en ny gemensam strategi för att stärka försvarsindustrin.
På torsdagen krävde Europaparlamentet i ett uttalande att Ukraina skulle få allt de behövde för att besegra Ryssland och att EU- och Natoländerna därför måste ge minst 0,25 procent av sitt BNP i årligt stöd till Ukraina.
Det kan också noteras:
… att Sverigedemokraterna gick emot sin partigrupp och var det enda svenska partiet som inte ville stärka skyddet mot rättegångsmissbruk som syftar till att trakassera och tysta journalister, så kallad SLAPP
… att EU beslutat ge mer humanitärt stöd till palestiner
… att medlemsländer, enligt EU:s revisorer, struntar i EU-rekommendationer för att stärka rättsstatsprincipen.