EU-revisorer: Bara en tredjedel av coronafonden har betalats ut
BRYSSEL 3 september 2024EU:s revisorer varnar för att miljardbelopp ur EU:s stora återhämtningsfond kanske inte kommer till användning eftersom ansökningar dröjer i många länder. Nästan alla medlemsländer har varit sena med att lämna in sina betalningsansökningar, inte minst Sverige.
– En försening orsakar en annan försening och så vidare. Det finns en risk för att delmål och mål inte kommer att kunna uppfyllas i slutet av augusti 2026, säger EU-revisorn Ivana Maletić efter en granskning.
– Man kan se att det är mycket utmanande att fullfölja allt som är kvar att göra under den andra genomförandeperioden, sade Ivana Maletić, den ansvariga revisorn på måndagen.
I en pekar hon på att endast 213 av de närmare 724 miljarderna i fonden hade utbetalats och endast 19 procent av alla delmål och mål hade nåtts vid utgången av 2023.
Av de bidrag och lån till medlemsländerna som betalats ut uppskattar revisionsrätten att bara hälften nått ut till slutmottagarna som privata företag, skolor och offentliga energiföretag. Revisorerna pekar även på att det i vissa fall är svårt att spåra var pengarna hamnar i slutänden.
– Vi behöver veta vem som verkligen tjänar på pengarna [från fonden], sade Maletić.
Sverige hade inte lämnat in någon ansökan alls
I snitt hade EU-länderna bara lämnat in 70 procent av de totalt 104 betalningansökningarna som enligt den preliminära planen skulle ha lämnats in vid slutet av 2023. Sverige tillsammans med Ungern och Nederländerna var de tre enda EU-länderna som inte lämnat in någon betalningsansökan alls.
– Sverige skickade faktiskt inte några betalningsuppmaningar innan slutet av 2023. De skulle ha skickat in två, men gjorde det inte, sade Ivana Maletić. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) sade till Europaportalen i förra veckan att den svenska ansökan om närmare 40 miljarder kronor i EU-bidrag nu var på gång.
Anledningar till förseningarna hos EU-länderna är bland annat förändrade politiska förutsättningar för de planerade reformerna, stigande inflation och brister i den administrativa kapaciteten i medlemsländerna. Enligt revisorn Ivana Maletić är det särskilt länder som får stora belopp i förhållande till BNP som har svårigheter med administrationen av ansökningar och utbetalningar.
Hon varnar nu för att förseningarna kommer att hopas och oroas att medlemsländerna inte kommer att hinna använda alla stöd innan tidsfristen för coronafonden löper ut om två år.
– En försening orsakar en annan försening och så vidare. Det finns en risk för att delmål och mål inte kommer att kunna uppfyllas i slutet av augusti 2026, sade EU-revisorn.
Hon ser även en risk att projekt inte kommer att slutföras eftersom en stor del av pengarna betalas ut tidigt i processen och att medlemsländer inte har tillräckliga incitament då stöden är lägre mot slutet.
Kommissionen kan inte kräva tillbaka pengar