Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges nya EU-minister Jessica Rosencrantz till höger skakar hand med EU-kommissionär Didier Reynders som precis fått den svensk-finska skrivelsen om skärpta rättsstatsvillkor för EU-bidrag. I mitten står en nöjd Mikaela Kumlin Granit, Sveriges EU-ambassadör.

Svensk-finskt initiativ: Inga fler EU-bidrag utan rättsstatlighet

STOCKHOLM 24 september 2024

Inför EU:s nästa flerårsbudget i EU vill Sverige och Finland se skärpta krav på rättsstatlighet för de länder som tar emot EU-pengar. – Det här är grunden för hela EU-samarbetet, sade EU-minister Jessica Rosencrantz inför sitt första ministerrådsmöte i Bryssel.

I ett brev till EU-kommissionen vill Sverige och Finland, inför nästa flerårsbudget i EU 2028, se en skärpning av kravet på medlemsländer som får EU-bidrag ska följa EU:s gemensamma värderingar, särskilt rättsstatsprincipen, demokrati och grundläggande rättigheter. De båda länderna knyter an till kommissionsordförande Ursula von der Leyens löfte i juli till Europaparlamentet att stärka rättsstatsprincipen i EU.

– Det finns flera goda exempel i dag på hur man har kopplat EU-medel till kravet på rättsstatlighet. Men vi tänker att det här bör göras genomgående i hela EU-budgeten och alla olika finansieringsprogram, sade EU-minister Jessica Rosencrantz (M) på väg in på sitt första ministerrådsmöte i Bryssel på tisdagen där rättsstatsprincipen ska diskuteras. Hon lyfte fram den stora jordbruksbudgeten som ett område där krav på rättsstatlighet bör kopplas till utbetalningar. 

– Det här är grunden för hela EU-samarbetet. Alla medlemsstater har ju frivilligt skrivit under det här fördraget och de grundläggande rättigheterna, men vi ser en ökad vikt att hålla i detta både för gamla medlemsstater och för nya. Rättsstatens principer måste värnas i alla lägen, sade Jessica Rosencrantz.

År 2020 när EU:s nuvarande flerårsbudget, som gäller till och 2027 antogs, infördes en mekanism för villkora EU-stöd med respekt för rättsstatens principer, något som Sverige och Finland nu vill bygga vidare på.  

I brevet betonas även vikten av att EU:s kandidatländer “visar på konkret och hållbar efterlevnad av demokrati, rättsstatsprincipen och grundläggande rättigheter både före och efter de går med i EU”. 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret