Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikören Ulf Olsson, SKR, vill bredda samarbetet med att skydda den svenska arbetsmarknadsmodellen mot oönskad EU-lagstiftning.

Gästkrönika: Den svenska modellen värnas bäst i samråd

7 november 2024 | Ulf Olsson

Samtliga parter på arbetsmarknaden tillsammans med regeringen behöver bedöma om ny EU-lagstiftning kan införas i Sverige via kollektivavtal eller inte. I den mån lagstiftning behövs behöver parterna få möjlighet att påverka direktiven till de utredningar där de nya lagarna tar form. Nu är det upp till bevis för regeringen. Det skriver gästkrönikören Ulf Olsson, SKR.

Sverige behöver vara drivande för att EU ska prioritera rätt frågor med fokus på att bygga en stark inre marknad och ett konkurrenskraftigt EU. Här har arbetsmarknadens parter en viktig roll att spela. Det är också avgörande att den svenska modellen respekteras. 

Sveriges EU-prioriteringar sammanfattas just nu av fyra k:n – kriget, konkurrenskraften, klimatet och kriminaliteten. Det rör hela samhället och hela samhället behöver gå ihop för att möta utmaningarna tillsammans.

Inom dessa fyra övergripande områden finns många frågor där det är ytterst angeläget att regeringen lyssnar in synpunkter från arbetsmarknadens parter. Det handlar till exempel om arbetslöshet, kompetensbrist, konkurrenskraft och även EU-regleringarnas påverkan.

Det är avgörande för svensk arbetsmarknad att EU respekterar vår unika svenska modell, där det är arbetsmarknadens parter som kommer överens om villkor och löser konflikter på svensk arbetsmarknad. Självklart måste Sverige också respektera andra EU-länders modeller.

SKR har noterat att regeringens nyinrättade Implementeringsråd och Förenklingsråd nu är igång. Där ska frågor om regelbördor, regelförenkling, genomförande av EU:s regelverk, undvikande av överimplementering för myndigheter och företag utredas och tas i beaktande. Dessa frågor är lika relevanta för oss i offentlig sektor, och insyn och delaktighet är nödvändigt för att vi gemensamt ska kunna värna den svenska modellen och stärka konkurrenskraften.

Det är lätt att instämma i allvaret och angelägenheten av hur vi talar om EU:s framtid och om de kritiska utmaningar och behovet av att brådskande ställa om till en mer aktiv politik för strukturomvandling, näringsliv, säkerhet och klimat. Att EU fungerar och utvecklas i rätt riktning är avgörande för Sveriges välstånd och välståndet i hela EU.

Vi tror att Sverige behöver vara drivande för att EU ska prioritera rätt frågor med fokus på att bygga en stark inre marknad och ett konkurrenskraftigt EU. För att bygga konkurrenskraftiga företag behöver också rätt förutsättningar för kommuner och regioner finnas på plats. Det behövs långsiktiga planeringsförutsättningar och en stark långtidsbudget med ett tydligt regionalt fokus i sammanhållningspolitiken.

Anställda i kommuner och regioner utgör en fjärdedel av den totala arbetskraften på svensk arbetsmarknad. Samtliga parter inom såväl offentlig som privat sektor behöver tillsammans med regeringen ha ett nära samarbete kring EU-frågor som påverkar svensk arbetsmarknadslagstiftning. Det behövs för att se till att nya EU-regler inte hamnat på tvärs med den svenska modellen och att det sker i ett tidigt skede när nya initiativ från EU är på gång, utan hinder av den utrikessekretess som försvårar parternas inflytande idag.

Tillsammans med samtliga parter på arbetsmarknaden behöver regeringen bedöma om ny EU-lagstiftning kan införas i Sverige via kollektivavtal. I den mån lagstiftning behövs behöver parterna få möjlighet att påverka direktiven till de utredningar där de nya lagarna tar form.  

Det är nu upp till bevis om vi arbetsmarknadsparter tillåts vara med och värna den svenska arbetsmarknadsmodellen!

Ulf Olsson
Gästkrönikör
Ordförande förhandlingsdelegationen SKR

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret