Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
FN:s klimattoppmöte i azerbajdzjanska Baku fick dra ut på tiden för att nå en uppgörelse.

Klimatavtalet: 300 miljarder dollar i utlovat stöd – men kritiken är hård

BRYSSEL 25 november 2024

Efter intensiva förhandlingar på FN:s klimattoppmöte i Baku enades världens länder om ett nytt klimatfinansieringsavtal. De rika länderna förbinder sig att senast år 2035 årligen bidra med minst 300 miljarder dollar i klimatstöd till utvecklingsländerna. Men flera utvecklingsländer och miljöorganisationer är starkt kritiska och menar att summan är otillräcklig för att möta klimatkrisens utmaningar.

Det nya avtalet, som klubbades igenom tidigt på söndagsmorgonen efter utdragna överläggningar, innebär en ökning jämfört med tidigare åtagande på 100 miljarder dollar årligen. Målet är att mobilisera totalt 1,3 biljoner dollar per år senast 2035 genom att även involvera privata investerare och multilaterala utvecklingsbanker.

– Detta är starten på en ny era för klimatfinansiering. EU kommer fortsätta att leda. COP29 levererade ett ambitiöst och realistiskt mål med en bredare bidragsgivarbas, kommenterade EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra resultatet.

Pengarna ska användas för att hjälpa utvecklingsländerna att ställa om till fossilfri energi och hantera effekterna av extremt väder. Det inkluderar allt från att bygga ut vindkraft och solenergi till att förbättra jordbrukets motståndskraft mot torka och översvämningar.

Det tidigare målet med 100 miljarder dollar årligen var satt till 2020 men nåddes först två år senare.

En nyhet i avtalet är att klimatfinansiering som tillhandahålls via multilaterala utvecklingsbanker från länder som Kina kommer att räknas in i målet på 300 miljarder dollar. USA och EU har drivit på för att även rikare utvecklingsländer som Kina och Saudiarabien ska bidra till finansieringen.

Men reaktionerna på överenskommelsen är blandade. Flera utvecklingsländer och miljöorganisationer menar att summan är otillräcklig för att möta de enorma behoven.

Stark kritik från utvecklingsländerna
– Detta är ett svek mot både människor och planeten från rika länder som påstår sig ta klimatförändringarna på allvar, sade Mohamed Adow, chef för tankesmedjan Power Shift Africa, enligt The Guardian.

Indiens chefsförhandlare Chandni Raina var också mycket kritisk.

– Vi är besvikna på resultatet som tydligt visar de utvecklade ländernas ovilja att ta sitt ansvar. Detta kommer inte att hantera den enorma utmaning vi alla står inför, sade hon enligt Reuters.

Panamas representant Juan Carlos Monterrey-Gomez räknar med att detta innebär att Parisavtalets mål om att begränsa den globala klimatuppvärmningen till 1,5 grader därmed "är dött", skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

FN:s klimatchef Simon Stiell medgav att det avtal som nåddes i Baku inte uppfyllde alla parters förväntningar och att det krävs betydligt mer arbete nästa år i flera viktiga frågor.

– Inget land fick som det ville, och vi lämnar Baku med ett berg av arbete kvar att göra, sade Stiell.

FN:s nästa klimattoppmöte äger rum om ett år i brasilianska Belém.

Ur klimatavtalet

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret