Debatt: EU måste agera snabbt för Syriens framtid
Evin Incir (S) 12 december 2024EU måste gå i täten för en diplomatisk offensiv för att säkerställa en övergång till ett styre i Syrien och hindra att ett nytt auktoritärt styre växer fram. Särskilt fyra punkter måste prioriteras: omedelbart eldupphör, inkludera minoriteter, stöd demokratiska krafter och bekämpa IS. Det skriver Europaparlamentariker Evin Incir (S).
Efter 53 år av förtryck har äntligen Assadregimen fallit. Detta är en möjlighet för Syrien att ta sig ur våldets grepp, men risken är stor att en ny diktatur ersätter den gamla.
EU har ett ansvar att säkerställa att landet inte fortsätter under auktoritärt styre. Framtiden måste inkludera hela befolkningen – kurder, kristna, assyrier, yezidier och andra minoriteter.
De väpnade grupper som tagit över Damaskus har tidigare inte visat respekt för demokrati eller mänskliga rättigheter. Många av dem har begått allvarliga krigsbrott under det senaste decenniet. Flickors och kvinnors säkerhet är under stor risk. Och så är även minoriteters.
Den kommande övergångsperioden är avgörande, och EU måste agera nu för att stärka långsiktig demokrati, fred, inkludering och stabilitet. Fyra åtgärder är särskilt viktiga:
1. Omedelbart eldupphör och no flight zone.
Alla parter måste ingå ett eldupphör och inleda förhandlingar för en permanent vapenvila, för att stabilisera situationen och skydda civilbefolkningen. Detta gäller i synnerhet i områden där Turkiet och Turkiet-ledda extremister attackerar den kurdiskt-ledda autonoma administrationen. Detta område bör säkras genom en ”no flight zone.”
2. Dialog med minoriteter representerade
En dialog mellan alla berörd aktörer behövs. Till skillnad från tidigare måste även kurder, kristna och andra minoriteter samt kvinnor och civilsamhället inkluderas för att på riktigt säkerställa ett inkluderande Syrien och att en förtryckarregim inte byts ut mot en annan.
3. Stöd till demokratiska krafter – pressa Turkiet
Den kurdisk-ledda administrationen i norra Syrien har varit en pålitlig allierad i kampen mot IS. De har inte bara försvarat sin region utan även bidragit till Europas säkerhet. Att dessa områden nu attackeras av Turkietstödda grupper är oacceptabelt. EU måste sätta press på Turkiet och ge fortsatt stöd till de demokratiska krafterna.
4. Bekämpa IS
Vi får inte glömma hotet från IS, som kan använda det nuvarande kaoset för att stärka sin närvaro. EU måste tillsammans med USA och andra allierade se till att anti-IS-koalitionen fortsätter sitt arbete i Syrien.
EU måste gå i täten för en diplomatisk offensiv för att säkerställa att övergången från första början hamnar på rätt spår och hindra att ett nytt auktoritärt styre växer fram.
Evin Incir (S)
Europaparlamentariker