Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ledarna för Argentina Javier Milei, Uruguay Luis Alberto Lacalle Pou, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Brasilien Luiz Inácio Lula da Silva och Paraguay Santiago Peña.

EU sluter stort handelsavtal – “historisk milstolpe”

BRYSSEL 6 december 2024

EU:s förhandlingar om frihandel med fyra sydamerikanska länder är nu klara. – Detta är en verkligt historisk milstolpe, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som hoppas på nya jobb, lägre priser och nya investeringsmöjligheter.  Men först måste avtalet godkännas av en majoritet EU-länder och Europaparlamentet.

De första förhandlingarna mellan EU och de så kallade Mercosurländerna – Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay – inleddes i slutet av förra årtusendet. De har därefter lagts på is och återupptagits. I dag fredag meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på plats i uruguayska Montevideo att man nått en överenskommelse.

– Detta är en verkligt historisk milstolpe. Det är ett ambitiöst och välavvägt avtal. Bandet mellan Europa och Mercosurländerna är i sanning ett av de starkaste i världen, sade von der Leyen på fredagen.

Med över 700 miljoner konsumenter är handels- och investeringsavtalet enligt henne ett av de största i världen.

von der Leyen ser avtalet inte bara som en ekonomisk möjlighet utan även som en "politisk nödvändighet".

– Jag vet att starka vindar blåser i motsatt riktning mot isolering och fragmentering, men detta avtal är vårt tydliga svar. Vi står tillsammans på en global scen som partner, sade Ursula von der Leyen.

Enligt kommissionsordföranden kommer avtalets borttagande av tullar och tariffer – över 90 procent av EU:s varuexport blir tullfri med avtalet – att spara europeiska företag fyra miljarder euro om året. Det kommer även att öppna möjligheter för europeiska företag att investera i gruvdrift, förnybar energi och skogsprodukter i Mercosurländerna.

Franskt motstånd
Frankrike har lett ett motstånd mot avtalet och fått med sig Polen men även andra EU-länder har uttryckt missnöje. Sverige är en tydlig förespråkare. För att blockera avtalet krävs minst fyra medlemsländer som tillsammans har en befolkning som motsvarar minst 35 procent av EU:s samlade invånarantal.

Inför godkännande
EU-kommissionen har förhandlat om avtalet å medlemsländernas vägnar och på deras uttryckliga uppdrag. När nu avtalet är klart måste det översättas till alla EU-språk och granskas juridiskt och språkligt. Därefter ska kommissionen avgöra med vilken rättslig grund avtalet ska godkännas av medlemsländerna och EU-parlamentet. Ett sätt att skynda på godkännandeprocessen är att dela upp avtalet i olika delar.

Om avtalet

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret