Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen ska i år presentera en europeisk pressfrihetslag efter att läget för fria medier försämrats i flera medlemsländer. Arkivbild.

Oro för pressfriheten bland centraleuropéer

BRYSSEL 26 april 2022

En majoritet av invånarna i Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern är oroade för situationen för pressfriheten i länderna. I Ungern finns det svagaste stödet för en fri och oberoende press, inte minst bland regeringspartiets anhängare.

Försämrad pressfrihet är ett första tecken på att ett land går i en auktoritär riktning, enligt forskningsinstitutet V-Dem som samlar data över graden av demokrati i världen så långt tillbaka som 1789. 

Flera internationella organisationer som EU-kommissionen och Europarådet har varnat för att pressfriheten i länder som Ungern och Polen blir allt mindre. De två länderna har även dalat tydligt på Reportrar utan gränsers årliga sammanställningar över pressfriheten i världen.

Nu visar en färsk opinionsundersökning i länderna i Centraleuropa att även invånarna är oroade för läget för pressfriheten och dess utveckling. En majoritet – 52 procent – av de tillfrågade i Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern är oroade för pressfriheten i sina länder. Högst är oron i Polen med 63 procent. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Flertalet tillfrågade anser även att pressfriheten försämrats under de senaste fem åren.(Artikeln fortsätter under grafiken.)

Skillnad mellan regeringsanhängare och -motståndare

I Polen och Ungern skiljer sig oron tydligt åt mellan personer som stödjer de respektive regeringspartierna och dem som inte gör det. I Ungern är endast 28 procent av Fidesz-sympatisörerna oroade medan 85 procent anhängare till socialdemokratiska DK. I Polen är skillnaderna också tydliga. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Ungrare minst positiva till pressfrihet

Totalt anser 80 procent av de tillfrågade i de fyra länderna att det är viktigt att ha en nyhetsrapportering utan inblandning eller censur från stat eller regering. Minst stöd finns i Ungern med 72 procent. På en rad liknande frågor om medias oberoende finns enligt undersökningen bland ungrarna ett något lägre stöd för att inte politiker eller andra intressenter ska styra över det journalistiska innehållet i rapporteringen, detta märks framför allt bland Fidesz-anhängare.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret