Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson (M) samråder i riksdagens EU-nämnd. Arkivbild.

Tysk motorinvändning väcker debatt i riksdagen

BRYSSEL 22 mars 2023

I EU-nämnden drabbar Moderaterna och Socialdemokraterna samma om en fråga som kanske inte ens kommer upp på veckans EU-toppmöte och där man i sak är eniga – huruvida förbränningsmotorer i nya bilar ska förbjudas från 2035. – Det har varit märkligt tyst och passivt från regeringen, säger Matilda Ernkrans (S) som undrar om regeringen håller på att spela bort  den svenska bilindustrins konkurrenskraft. – Det är en rätt obegripligt anklagelse, svarade statsminister Ulf Kristersson (M). 

På veckans ordinarie EU-toppmöte står ett flertal stora frågor på dagordningen: ryska kriget, energikrisen, konkurrenskraft och migration. När ledamöterna i riksdagens EU-nämnd i dag onsdag sammanträdde för att fastlås regeringens linje på toppmötet hamnade fokus istället på en fråga som kanske inte ens kommer med – överenskommelsen om att i praktiken förbjuda förbränningsmotorn på nya bilar i EU från 2035.

EU:s lagstiftare – parlamentet och medlemsländerna – har redan nått en politisk överenskommelse i att fasa ut förbränningsmotorn. Men några länder med Tyskland i spetsen har där efter hotat att blockera det formella godkännandet av överenskommelsen – något mycket ovanligt i EU. I den tyska regeringen har man kommit på andra tankar och vill öppna för möjligheten att använda motorer med ebränslen efter 2035. Febrila förhandlingar pågår mellan kommissionen och Tyskland om att hitta en uppgörelse som innebär att landet kan dra tillbaka sin invändning. 

Socialdemokraternas Matilda Ernkrans anklagade den svenska regeringen i egenskap av EU-ordförandeland föra att inte drivit på tillräckligt för att försvara överenskommelsen i syfte att underminerade den.

– Det har varit märkligt tyst och passivt från regeringen. Är det så att Sverige och regeringen lite under täcket håller på att spela bort den svenska bilindustrins konkurrenskraft och klimatet för att gå regeringsunderlaget, Sverigedemokraterna, till mötes i den här EU-frågan, sade Ernkrans som pekade på att svensk fordonsindustri planerat en sådan omställning redan innan 2035.

Statsminister Ulf Kristersson (M) ansåg kritiken helt obefogad.

– Det var en rätt obegriplig anklagelse om Sveriges uppfattning. Sverige är helt entydiga, vi tycker det är bra att vi fattar ett gemensamt europeiskt beslut om att stoppa förbränningsmotorer i nya bilar 2035, sade Kristersson.

Enligt honom är detta en fråga mellan Tyskland och EU-kommissionen men att han erbjudit sig att Sverige som ordförandeland kan medla dem emellan.

– Detta har alltså inte något med Sverige att göra överhuvud taget, sade Kristersson som menade att ingen part vill att denna fråga kommer upp på toppmötet.

Matilda Ernkrans ansåg å sin sida att det är sannolikt att frågan faktiskt kommer upp på EU-toppmötet. Hon krävde att statsminister ska ta till orda och försvara överenskommelsen inför sina ledarkollegor. 

Statsministern pekade på att just den frågan inte står på dagordningen men lovade att gå Socialdemokraternas krav till mötes – eftersom man tycker lika i sakfrågan – om den skulle dyka upp på toppmötet.

– Regeringen framför gärna det som varit regeringens uppfattning hela tiden och som jag uppfattar att det finns mycket bred svensk enighet om, sade Ulf Kristersson.

Ernkrans ansåg att detta inte var tillräckligt utan uppmanade statsministern att framföra den svenska ståndpunkten oavsett om frågan tas upp på toppmötet eller ej, eller åtminstone nämna det i mer informella samtal mellan stats- och regeringscheferna i korridorerna utanför toppmötet.

Svensk prioritet på toppmötet

Det svenska ordförandeskapet driver som en av sina prioriterade frågor ökad konkurrenskraft för europeiska företag. I förra veckan presenterade EU-kommissionen sitt förslag på hur den ska stärkas och stats- och regeringscheferna kommer att diskutera frågan som enligt statsminister Kristersson fått stå i skymundan för andra mer akuta frågor.

– Vi har jobbat mycket hårt för att få till stånd en diskussion om långsiktig konkurrenskraft och produktivitet på ledarnivå, sade Ulf Kristersson.

Tätt sammanlänkat med detta är den aktuella frågan om hur EU ska konkurrera med USA och Kina om tillverkningen av teknik som är nödvändig för att klara klimatomställningen. Kommissionen lade sina viktigaste förslag inför toppmötet redan i torsdags. Regeringen kommer att driva på för att kärnkraft blir en del i den europeiska planen. 

– Ett huvudfokus för regeringen är att alla relevanta tekniker som krävs för omställningen ska omfattas. 

Parallellt för kommissionen samtal med USA om det amerikanska gröna investeringspaketet IRA som vissa oroas kommer locka europeiska grönteknikföretag till andra sidan Atlanten. Det har varit relativt tyst om förhandlingarna men statsminister Kristersson meddelade på onsdagen att samtalen går bra.

– Där sker det viktiga framsteg. [Målet är att] så långt som möjligt att europeiska företag ska behandlas likadant som företag i länder som har frihandelsavtal med USA. Så var det verkligen inte när man fattade de första amerikanska besluten, sade statsminister Ulf Kristersson.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret