Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sammanfattade toppmötet

Migration – stridsfrågan under toppmötet

BRYSSEL 30 juni 2023

Trots stor enighet kring frågor om säkerhet, stödet till Ukraina och relationen till Kina drog EU-toppmötet ut på tiden. Skälet var att man inte lyckades enas om migrationsfrågan efter att Ungern och Polen tog tillfället i akt att försöka sätta stopp för den sedan tidigare överenskomna migrationsuppgörelsen.

Trots de glada utlåtandena när EU-ländernas migrationsministrar för några veckor sedan enats om viktiga delar av migrationspaketet hamnade frågan återigen i centrum under veckans EU-toppmöte.

– Två länder, Polen och Ungern, menade att på grund av sättet att fatta beslut om migrationspakten med kvalificerad majoritet kunde de inte stödja slutsatserna om migration, sade Europeiska rådets ordförande efter mötet.

Ungern och Polen försökte få med en skrivelse i mötets slutsatser om att beslut gällande migration ska tas enhälligt, och inte med kvalificerad majoritet såsom skett. Detta i ett försök att riva upp överenskommelsen om migrationspakten. Efter en utdragen diskussion som pågick långt in på natten på torsdagen bestämde sig ledarna för att inte ta med någon skrivelse om migration alls i slutsatserna från mötet, då alla stats- och regeringschefer måste vara överens om texten. Istället publicerade Europeiska rådets ordförande Charles Michel sina egna slutsatser om migration.

Grönt ljus för förslag om ryska tillgångar

I övrigt har det rått stor enighet kring det mesta på toppmötets agenda. Bland annat kom ledarna överens om att ge grönt ljus för att EU-kommissionen ska ta fram ett förslag för hur de frysta tillgångarna från den ryska Centralbanken skulle kunna användas för återuppbyggnaden av Ukraina. En fråga som av många av ledarna klassats som juridiskt komplex och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen betonade att man ska arbeta vidare med frågan med försiktighet.

Europeiska rådets ordförande betonade också att den senaste tidens utveckling i Ryssland gör att noga måste bevaka utvecklingen i Belarus, dit den paramilitära Wagnergruppens ledare andra medlemmar har tagit sig.

Enig syn på Kina

Relationen till Kina stod också på agendan och enligt Ursula von der Leyen var länderna överens om att man behöver hantera riskerna med ett beroende av Kina, men utan att bryta relationen till landet. När det gäller problemen med dagens relation pekade hon bland annat på att EU:s handelsunderskott gentemot Kina nästan har tredubblats under de senaste tio åren.

– Detta är helt enkelt inte hållbart, sade kommissionens ordförande.

Slutligen lovordades det svenska ordförandeskapet av både Charles Michel och Ursula von der Leyen och betonade det stora antalet politiska överenskommelser och lagar som har avslutats under Sveriges ordförandeskap.

– Det är otroliga resultat, sade von der Leyen.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret