Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Om ett EU-land fälls i EU-domstolen kan det tvingas betala böter så länge det inte rättar sig efter domslutet. Arkivbild.

550 nya EU-processer mot medlemsländerna – 16 mot Sverige

BRYSSEL 17 juli 2023

EU-kommissionen inledde under fjolåret 16 rättsliga förfaranden mot Sverige och drog landet inför EU-domstolen två gånger.

Under 2022 inledde EU-kommissionen totalt 550 så kallade överträdelseförfaranden mot medlemsländerna, vilket framgår av den senaste årsrapporten. Det är en rättslig process då kommissionen anser att ett medlemsland antingen införlivat överenskomna EU-lagar för sent, inkorrekt eller har brutit mot existerande EU-rätt.

Över hälften av dessa är inom områdena transport, rättsliga frågor eller miljö.

16 av överträdelseförfarandena inleddes mot Sverige. Det handlar bland annat om att Sverige inte i tid infört EU-lagar om skydd för visselblåsare, hantering av avfall från fartyg, regler för den inre marknaden för elektricitet. Kommissionen ansåg även att Sverige inte på ett korrekt sätt införlivat EU-regler om bekämpande av bedrägerier mot unionens budget.

Värst i klassen när det gäller antalet inledda processer är Belgien. Bäst i klassen har Estland varit.

34 fall till domstolen

Under 2022 ansåg EU-kommissionen i 34 fall att medlemsländerna inte gjort tillräckligt i ett ärende och tog därmed frågan till EU-domstolen. En process i EU-domstolen kan i slutänden leda till böter för det land som fälls för att ha brutit mot EU-rätten. Kommissionen begärde i 17 av fallen EU-domstolen att utdöma sådana ekonomiska sanktioner.

Sverige drogs inför EU-domstolen i två fall under 2022. I början av året beslutade EU-kommissionen att väcka talan mot Sverige i EU-domstolen för att inte ha meddelat de nationella åtgärder som krävs för att införliva EU-reglerna om förvärv och innehav av skjutvapen. I april drogs Sverige inför EU-domstolen för att inte ha införlivat EU:s kodex för elektronisk kommunikation.

Flest gånger till EU-domstolen drogs Malta och Spanien.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret