Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Nederländernas premiärminister Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Tunisiens president Kaïs Saïed och Italiens premiärminister Georgia Meloni var med vid undertecknandet av EU och Tunisiens avtal i söndags.

Många kritiska frågor kring EU:s avtal med Tunisien

MALMÖ 18 juli 2023

Efter att EU och Tunisien i söndags tecknat ett avtal om migration och investeringar har det höjts många kritiska röster både kring avtalets innehåll och hur det kom till. Inrikeskommissionären Ylva Johansson, blev hårt ansatt i Europaparlamentet på tisdagen.

Vi kan få till ett fint asylsystem men utan att ha några asylsökanden för att det smutsiga arbetet att skicka tillbaka migranter sköts av andra, sade tyska socialdemokraten Birgit Sippel vid en utfrågning av EU-kommissionären Ylva Johansson i EU-parlamentets utskott för mänskliga fri- och rättigheter och inrikesfrågor på tisdagen.

I söndags undertecknade EU och Tunisien ett samarbetsavtal, kallat för ett ”brett partnerskapspaket”. Huvudsyftet är att samarbeta närmare kring migration, det vill säga för att Tunisien ska hindra migranter från att ta sig till EU och sätta stopp för människosmugglare. EU förbinder sig att stödja Tunisiens gränsbevakning med 105 miljoner euro, bland annat för att utrusta Tunisiens kustbevakning med radarsystem och skepp. Men för att få Tunisien att gå med på det inbegriper avtalet betydligt fler områden såsom investeringar i att producera grön energi i Tunisien, att öka handeln med landet och att stödja Tunisiens budget – dock utan att EU förbinder sig till något konkret kring detta.

Människorättsorganisationer kritiserar avtalet

Människorättsorganisationer såsom Amnesty och Human Rights Watch har kritiserat avtalet. Bland annat eftersom Tunisien anklagats för inhuman behandling av migranter. Senast i helgen rapporterade nyhetsbyrån AFP om ett 80-tal migranter som lämnats i öknen av tunisiska myndigheter, utan mat och vatten. Därutöver anklagas Tunisiens regim för att vara autokratisk och försvåra för oppositionen och det finns har kommit alltfler rapporter om att svarta migranter utsätts för rasistiska attacker och diskriminering.

Alla dessa aspekter togs upp av EU-parlamentariker från främst socialdemokratiska, liberala, gröna och vänstergruppen under tisdagens utfrågning av Johansson.

– För oss i vänstern är det här avtalet oacceptabelt. Det legitimerar en despot, sade Vänsterpartiets Malin Björk.

Liberala Sophie in’t Veld kallade Tunisiens president Kaïs Saïed för en grym diktator och menade att det är omöjligt för EU att lova att man kommer övervaka hur Tunisien agerar gentemot migranter.

– Det lyckas man inte ens med inom EU där det har skett pushbacks.

Avtalets legitimitet ifrågasattes

Från konservativa och kristdemokratiska gruppen ECR var det tystare under utfrågningen och Lena Düpont från tyska Kristdemokraterna menade att samarbetet är nödvändigt.

Vad skulle bli bättre om vi inte samarbetade med tredjeländer?

Många av ledamöterna ställde också frågor kring legitimiteten i avtalet då de som var på plats i Tunisien i söndags var EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och premiärministrarna för Nederländerna och Italien Mark Rutte och Giorgia Meloni. Ursula von der Leyen meddelade i sociala medier att ”Team Europe” var på plats i Tunisien.

– Vem i helvete är Team Europe, frågade Birgit Sippel.

Nederländska Sophie in’t Veld krävde att parlamentets rättsexperter granskar legitimiteten i att denna konstellation företrädde EU vid undertecknandet av avtalet.

– Vem är Team Europe ansvarig inför? Vilken rättslig status har detta memorandum? Detta var inte öppet och demokratiskt, det kommer inte att vara effektivt och det är inte i enlighet med EU:s värderingar, sade in’t Veld.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret