Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den tyska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Gabriele Bischoff leder arbetet med uppdateringen av regelverket.

Tigande höger motsätter sig tuffare öppenhetsregler i EU-parlametet

BRYSSEL 12 september 2023

EU-parlamentet ska strama upp sitt regelverk för att förhindra framtida mutskandaler. Motståndarna är många men knappt någon av dem vill ta debatten.

Strax innan jul i fjol briserade en skandal i EU-parlamentet där polis grep flera EU-parlamentariker och medhjälpare misstänkta för att ha tagit mutor från Qatar och Marocko för att driva vissa frågor i ländernas favör.

EU-parlamentets talman Roberta Metsola krävde snabbt rättning i leden  och lade fram en 14-punktsplan på hur parlamentets regelverk borde stramas upp. Nu har frågan hur ändringarna ska se ut utskottsbehandlats. Omröstningen i utskottet blev jämn med 15 för och 10 mot och 1 som lade ned sin röst. Motståndarna kom från parlamentets tre högergrupper kristdemokratiska och konservativa EPP, nationalkonservativa ECR och högerextrema ID.

I veckan ska hela parlamentet ta ställning till den föreslagna uppstramningen av regelverket med bland annat större redovisningskrav på ledamöternas biinkomster och vilka lobbyister de möter.  Inför omröstningen debatterades förslaget på måndagskvällen i Strasbourg.

– Demokrati äger rum i dagsljus och inte i nattens mörka vrår. Men det finns olika nivåer av ambition [i EU-parlamentet], sade Gabriele Bischoff, den tyska socialdemokratiska parlamentarikern som leder arbetet.

I debatten deltog dock nästan uteslutande ledamöter från de partigrupper – socialdemokratiska S&D, liberala RE, gröna gruppen och vänstergruppen – som ställer sig bakom uppdateringen av regelverket.

– Vi måste lära oss en läxa från [Qatarskandalen] som var katastrofalt för bilden av parlamentet och av EU, sade den franske liberalen Gille Boyer.

Flera av dem ansåg att förslaget hade kunnat gå ännu längre i syfte att minska riskerna för mutor och intressekonflikter bland ledamöterna.

– Offentliga medel ska inte berika politiker. Och politik ska inte göras under press från smutsiga pengar. Det är demokratins grund. Vi säger detta till resten av världen, till medlemsländerna, andra institutioner och till näringslivet. Men i detta parlament söker vi fortfarande de minst möjliga begränsningarna för ledamöterna, sade Gwendoline Delbos-Corfield, en fransk miljöpartist.

En kritiker

Två ledamöter från den största partigruppen, konservativa och kristdemokratiska EPP, deltog i debatten. Men ingen av dem var uttalade motståndare mot förslaget. Den enda som förde fram någon kritik var den nederländska Dorien Rookmaker från nationalkonservativa ECR-gruppen som menade att problemet inte varit det tidigare regelverket utan bristen på efterlevnad.

– EU-parlamentet är i vanliga folks ögon en korrupt organisation. Det beror på att vissa ledamöter helt enkelt är korrupta, sade Rookmaker som tillade att hon ville se en konsekvensanalys av förslaget först.

Övriga kritiker lyste i sin frånvaro till den grad att en av förespråkarna, den tyske miljöpartisten Damian Boeselager, bröt in i debatten och lade fram det han ansåg vara motståndarnas vanligaste argument – att stramare öppenhetsregler skulle strida mot den frihet som ges i det mandat som EU-parlamentarikerna får när de väljs.

Omröstning på onsdag

I morgon onsdag röstar hela EU-parlamenterna om förslaget att strama upp reglerna mot intressekonflikter, mutor och för större öppenhet runt möten med lobbyister.

– Det är rätt svårt att förstå att vissa i högern motsätter sig de här reglerna. Den slutliga omröstningen visar vilka som verkligen vill reformera våra institutioner, sade, den italienske socialdemokraten Brando Benifei.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret