Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson i samtal på torsdagen inför ministermötet i Bryssel.

Möjligt genombrott för EU:s nya migrationspakt

BRYSSEL 28 september 2023

EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson är optimistisk om att sista pusselbiten i unionens nya asyl- och migrationspolitik nu kan komma på plats efter att Tyskland signalerat att man är redo dra tillbaka sin blockering.

EU-kommissionen lade fram sitt stora asyl- och migrationsförslag i september 2020. Sedan dess har förhandlingar mellan medlemsländerna fortlöpt. I juni i år gjordes ett genombrott då EU-länderna under det svenska ordförandeskapet enades om de några av de viktigaste delarna i paketet. Men en del återstod.

Den kvarvarande pusselbiten är den så kallade krisförordningen som reglerar hur medlemsländerna ska agera vid eventuella framtida stora tillströmningar av migranter till EU eller vid andra kriser som coronapandemin. Migranter föreslås bland annat kunna låsas in i upp till 40 veckor i väntan på att deras asylansökan behandlas. En känsliga fråga har varit hur migrantbarn ska hanteras.

Frågan har varit den svåraste att knäcka och togs först bort från dagordningen för dagens inrikes- och migrationsministermöte i Bryssel med hänvisning att det inte fanns tillräckligt stöd hos medlemsländerna för den liggande kompromissen. Men efter nattmanglingar har punkten åter hamnat på agendan. Migrationskommissionär Ylva Johansson är optimistisk om att en överenskommelse kan nås under torsdagens rådsmöte.

– Jag hoppas att ministrarna i dag är redo att ta det sista lilla steget att enas om en rådsposition om krisförslaget, sade Johansson på väg in på mötet.

Anledningen till att en lösning är i sikte är att Tyskland signaler att man är redo att dra tillbaka sitt tidigare motstånd mot delar i förslaget. Landets inrikesminister Nancy Faeser är inför mötet förtegen om detaljer efter nattens förhandlingar.

– Jag har dock full tillförsikt om att vi  kommer att uppnå ett bra resultat till slut, sade Faeser.

Den andra EU-lagstiftaren – EU-parlamentet – har tidigare blockerat slutförhandlingar av de andra delarna i pakten till dess medlemsländerna når en enighet om krisförordningen. Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) ser upptagna slutförhandlingar med EU-parlamentet som det viktigaste om det sker ett genombrott om förordningen.

– Jag har fått positiva signaler så hoppas på att det bli beslut. Det är naturligtvis väldigt viktigt för att vi ska komma vidare i förhandlingarna med parlamentet och få på plats pakten som är så viktig, sade Malmer Stenergard innan mötet.

Slutförhandlingar kan inledas

Om ministrarna når en uppgörelse om sin hållning i krisförordningen kan slutförhandlingar med EU-parlamentet om migrationspaktens slutliga utformning börja. EU-länderna och EU-parlamentet har tidigare enats om att de ska bli klara med den nya lagstiftningen innan nästa års EU-val i juni.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret