Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
I Sverige jobbar man i snitt längre än i de flesta grannländer. Arkivbild.

Svenskar jobbar så in i Norden

BRYSSEL 21 september 2023

Svenskarna har bland de längsta arbetsveckorna i Västeuropa och klart längst bland de nordiska EU-länderna.

Under 2022 var den genomsnittlige svenskens arbetsvecka 38,9 timmar, visar siffror från Eurostat. Det är den längsta snittveckan bland EU-länderna i Västeuropa.

Klart längre arbetsveckor har invånarna i Öst- och centraleuropa med grekerna i topp. Den kortaste genomsnittliga arbetsveckan hade nederländarna som har EU:s största andel deltidsarbetande arbetskraft. (Artikeln fortsätter under kartan.)

 

Uppgifterna ovan gäller för hel- och deltidsarbetande mellan 20 och 64 år. Men även när det gäller endast dem som arbetar heltid står Sverige ut även om skillnaderna är mindre än för totalen. Heltidsarbetande svenskar hade med 41,6 timmars den tredje längsta arbetsveckan i unionen. Grannländerna Finland och Danmark har de kortaste.

Det finns en tydlig skillnad i de genomsnittliga arbetsveckorna för män och kvinnor där män på EU-nivå arbetar över fem timmar mer i veckan än kvinnor. Könsskillnaden i Sverige är bland de lägsta i Västeuropa men i östligare EU-länder som Bulgarien, Litauen och Ungern är skillnaderna mindre. Detta gäller alltså dem som faktiskt har ett arbete och inte dem som på något sätt står utanför arbetsmarknaden.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret