Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef Josep Borrell uppmanar Israel att följa internationell rätt.

Hamas-Israel-konflikten: EU manar till nedtrappning av krigshandlingar

11 oktober 2023

Israel har rätt att försvara sig men det måste ske i enlighet med internationell humanitär rätt. Det sade EU:s utrikeschef Josep Borrell på tisdagen apropå stridigheterna mellan terrorgruppen Hamas och Israel. EU manar till en nedtrappning av kriget.

Efter Hamas brutala attack mot Israel i lördags fördömde EU kraftfullt angreppet och krävde att de över 100 israeler som terrororganisationen tog som gisslan omedelbart släpps fria. 

På tisdagskvällen sade Josep Borrell, chef för EU:s utrikestjänst, i ett  uttalande att Israel har rätt att försvara sig men att vedergällningen måste följa internationell rätt.

”Det här är ett kritiskt ögonblick när reaktionen på Hamas barbariska attack provocerar en situation, där vi måste påminna oss om att rätten att försvara sig måste följa internationell humanitär lag. Alla måste följa den och FN och jag själv har noterat att så inte sker i vissa fall”, sade Josep Borrell, och utpekade Israels blockad av vatten, el och mat till Gaza som ett brott mot internationell rätt.

Borrells uttalande kom efter att EU:s utrikeschef på morgonen först träffat Gulfrådet, i vilket Saudiarabien, Kuwait, Bahrain, Qatar, Förenade Arabemiraten och Oman ingår.

I en gemensam kommuniké efteråt kräver EU och Gulfrådet ett omedelbart stopp för våldet i Israel och Palestina och på alla angrepp som riktas mot civila, att gisslan släpps och att humanitära korridorer öppnas för flyktingar från Gaza, så att dessa kan ta sig vidare till Egypten. 

Enskilda arabstater, såsom Saudiarabien, uppmanas också att fortsätta sina ansträngningar för att förmå parterna att dämpa sina angrepp. Dessutom vill EU och Gulfrådet blåsa liv i  fredsprocessen i Mellanöstern. 

Senare under tisdagen träffade Josep Borrell också EU:s utrikesministrar vid ett extrainsatt informellt ministermöte för att diskutera den dramatiska utvecklingen. Både Israels utrikesminister  Eli Cohen och Palestinas utrikesminister Riyad al-Malki var inbjudna till mötet men uteblev.

Ministrarna ställde sig under samtalen bakom åtgärderna och uppmaningarna i kommunikén.

De diskuterade också EU-kommissionens inledda översyn av EU:s årliga bistånd på 7 miljarder kronor (600 miljoner euro) till Palestina. Denna hjälp består dels av humanitärt stöd som hjälp med vatten och förnödenheter, dels av utvecklingsbistånd, exempelvis medel till skolor och sjukhus. 

En överväldigande majoritet av utrikesministrarna ställde sig också bakom fortsatt samarbete med den palestinska myndigheten och ansåg att anslagen från EU inte bör stoppas.

Josep Borrell uppger i sitt uttalande att inga utbetalningar från EU än så länge pausats och att EU:s humanitära hjälp till offren kommer att fortsätta och nu snarare behöver öka.

Ett syfte med EU:s granskning av biståndet är att kontrollera huruvida EU-medel oavsiktligt gått till Hamas. Detta för att säkerställa att det inte finns någon länk mellan EU:s stöd och Hamas terroraktiviteter.

Borrell betonade  att EU skiljer på den palestinska myndigheten/ det palestinska folket och på Hamas, som av unionen stämplats som en terroristorganisation.

Josep Borrell vill även återuppliva fredsprocessen i Mellanöstern och satsa på en tvåstatslösning eftersom ”vi inte känner till någon annan lösning”.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret