Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sverige bröt i nästan fem år mot EU:s fördrag, enligt EU-domstolen.

Sverige får 100-miljonersbot för allvarligt EU-fördragsbrott

BRYSSEL 9 november 2023

Sverige döms att betala närmare 100 miljoner kronor i böter för att inte har infört EU:s nya vapendirektiv i tid. Ett allvarligt brott anser EU-domstolen som tillägger att det svenska agerandet riskerar "allmän säkerhet och skydd mot gränsöverskridande brottslighet". En allvarlighet som enligt domstolen stärks av att Sverige är bland dem som hårdast drabbats av skjutvapenvåld i EU.

EU-domstolen gick i torsdagens dom på kommissionens linje och dömer ut ett så kallat standardbelopp på 8,5 miljoner euro, motsvarande närmare 100 miljoner kronor. Anledningen är att Sverige inte införlivat det ändrade vapendirektivet från 2017 i nationell lagstiftning i tid trots flera uppmaningar från EU-kommissionen vars uppgift det är att se till att medlemsländerna följer de regler de kommit överens om.

"Domstolen förklarar därför att Sverige har åsidosatt den skyldighet som följer av det ändrade direktivet", heter det i ett pressmeddelande från EU-domstolen.

Fördragsbrottet som Sverige gjort sig skyldigt till och som pågick i närmare fem år är enligt domstolen allvarligt.

Vid rättegången försökte Sverige få ner bötesbeloppet och påpekade att det faktum att Sverige var hårt drabbat av skjutvapenvåld inte skulle ha någon betydelse i domstolens bedömning om hur allvarligt fördragsbrottet var. Detta fick dock inget gehör hos domstolen som menar att det visst är “en relevant omständighet” vid bedömning om fördragsbrottets allvarlighet att Sverige “ingår bland de av unionens medlemsstater som är hårdast drabbade av våld med skjutvapen”.

"Detta gäller i än högre grad som det ändrade direktivet inför strängare regler för de farligaste – halvautomatiska eller omvandlade – skjutvapnen och reglerar mäklares och vapenhandlares rättigheter och skyldigheter när det gäller transaktioner med misstänkt ammunition. Dessutom skärps allvaret i att inte införliva dessa bestämmelser av den potentiella inverkan som denna underlåtenhet har på målen allmän säkerhet och skydd mot gränsöverskridande brottslighet", skriver EU-domstolen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret