Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel informerar journalister efter EU-toppmötets första dag.

Orbán "gick på toa" – Ukraina får förhandla om EU-medlemskap

BRYSSEL 15 december 2023

Med ett ovanligt arrangemang lyckades EU-ledarna undgå det ungerska vetot mot att låta Ukraina inleda medlemskapsförhandlingar. Ett beslut om en europeisk miljardfond till landet får dock skjutas på framtiden medan ett nytt sanktionspaket riktat mot Ryssland antogs.

EU-toppmötets två största frågor – huruvida Ukraina ska få inleda förhandlingar om att gå med i unionen och att sätta upp en stödfond på 50 miljarder euro till det krigsdrabbade landet – fick en oväntat snabb och ovanlig lösning.

Inför mötet bröstade den ungerske premiärministern Viktor Orbán upp sig och sade att det inte ens var lönt att diskutera en öppning av medlemskapsförhandlingar med Ukraina. Men redan efter bara några timmar meddelades det att EU-ledarna ställer sig bakom att sådana förhandlingar inleds.

– Detta är ett historiskt ögonblick, ett historiskt möte i Europeiska rådet, sade mötesordförande Charles Michel till journalister sent på torsdagen

– Det är en mycket viktig politisk signal om att deras framtid är i EU. Det är mycket glädjande att vi kan ge det här beskedet till president Zelenskyj och det ukrainska folket som nu strider för både deras och vår frihet, sade statsminister Ulf Kristersson (M) i en skriftlig kommentar till journalister efter beskedet.

Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj var inte sen att tacka.

"Just nu i Ukraina känner sig många av oss verkligen upplyfta, och det är en stor sak - det håller oss igång. Jag vill säga ett stort tack - till var och en av er för allt vi har lyckats åstadkomma! Till alla dem som stärker Europa genom Ukrainas enighet", sade Zelenskyj.

Orbán på toaletten –"elegant lösning"

Beslut som rör eventuella nya medlemsländer tas i EU med enhällighet. Det ungerska vetot kunde dock rundas genom att Viktor Orbán fysiskt lämnade mötesrummet när beslutet tog.

Enligt den nederländske premiärministern Mark Rutte var Orbán "tvungen att gå på toaletten".

– Han gick ut ur rummet och då kunde vi ta beslutet, sade Rutte efter toppmötets första dag som avslutades vid tretiden på natten till fredagen och kallade tilltaget för en "elegant lösning".

Regelverket säger att den stats- eller regeringschef som företräder varje enskilt medlemsland inte får ersättas av någon annan än ett annat medlemslands närvarande stats- eller regeringschef . Är man frånvarande, så är man.

Den, även med EU-mått mätt, kreativa lösningen kläcktes av den tyske förbundskanslern Olaf Scholz. Förslaget att låta Orbán lämna ska ha kommit efter att trycket på den ungerske ledaren varit högt.

– Efter några timmar då de andra 26 ledarna hade avfärdat Orbáns alla argument [för att inte inleda medlemskapsförhandlingar] kom Scholz precis i rätt tid med sitt förslag, sade en EU-diplomat, enligt Politico.

Även Moldavien fick på torsdagen grönt ljus att börja medlemskapsförhandla med EU. Georgien fick status som kandidatland och EU-ledarna lovade att återkomma till frågan om Bosnien-Hercegovinas status senaste vid EU-toppmötet i mars.

Ännu ingen enighet om stödfond

EU-ledarna lyckades dock inte nå en uppgörelse, med Ungern, om en långsiktig stödfond på 50 miljarder euro till Ukraina.

"[En uppgörelse om EU:s flerårsbudget och stödfond] har starkt stöd av 26 stats- och regeringschefer. Vi kommer att återkomma till fråga i början av nästa år", sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna väntas återupptas vid ett extrainsatt EU-toppmöte i januari.

– Jag tror att vi kommer lyckas nästa år, sade Nederländernas Mark Rutte.

Även Belgiens premiärminister Alexander De Croo räknade med att man kommer kunna enas i januari.

– Ukraina har tillräckligt med pengar de kommande månaderna, sade De Croo.

De 26 EU-länderna är eniga om dels stödfonden till Ukraina, dels om att betala in ytterligare fyra miljarder euro extra i EU:s flerårsbudget för att täcka utgifter för bland annat migration och ökade räntekostnader.

Ungern kan rundas

Socialdemokraten Matilda Ernkrans, vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, menar att misslyckandet att enas om en fond till Ukraina "sätter Europa i en oerhört farlig situation". Hon anser att de 26 EU-länderna borde runda Ungern även i denna fråga.

– Kvällens förhandlingsresultat visar att vi nu behöver en uppgörelse utan Ungern, säger Ernkrans i ett uttalande till Europaportalen.

Flera EU-ledare har tillbakavisat möjligheten att sätta samman en Ukrainafond utanför EU-systemet. Men EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade på fredagen att kommissionen ska börja titta på alternativa sätt att ge Ukraina pengar om Ungern fortsätter blockera en EU-stödfond vid det extrainsatta EU-toppmötet i början av nästa år.

– Jag tror att det nu också är nödvändigt att arbeta med potentiella alternativ för att ha en operativ lösning i händelse av att en överenskommelse mellan 27, alltså enhällighet, är inte möjlig, sade Ursula von der Leyen. 

Tolfte sanktionspaket

Under torsdagen ställde sig EU-ledarna även bakom ett tolfte sanktionspaket mot Ryssland för dess anfallskrig mot Ukraina.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret