Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentet vill att EU stödjer Ukraina 50 miljarder euro, samtidigt som de kräver att Ungerns röst- och vetorätt i EU utreds.

Europaparlamentet om Ukrainastödet: EU måste leverera

BRYSSEL 17 januari 2024

EU-parlamentet vill att Ukraina får ett EU-stöd på 50 miljarder euro som tidigare föreslagits och att Ungerns rösträtt vid EU-beslut utreds. Det framkom vid onsdagens parlamentsdebatt.

På onsdagen diskuterade Europaparlamentet med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen det eventuellt kommande EU-stödet till Ukraina och om lämpligheten att ge Ungern EU-pengar. 

– Det senaste mötet med Europeiska rådet har visat den politiska viljan att bistå  Ukraina så länge det behövs. Men vi måste stödja detta beslut med tillräcklig finansiering, sade Ursula von der Leyen.

Hon konstaterade att Ukraina inte bara vill bli en framtida EU-medlem utan att de också genomför nödvändiga reformer. 

– Ukrainas demokratiska institutioner levererar inte bara på våra rekommendationer utan på deras folks ambitioner. En hel nation visar oss hur mycket Europa betyder för dem, sade hon. Men hur EU-ländernas ska få med Ungern, som hittills stoppat utbetalningen, att godkänna de föreslagna EU-stödet på 50 miljarder till Ukraina, lät hon vara osagt.

De tre största av parlamentets partigrupper konservativa, liberaler och socialdemokrater riktade kritik mot att Europeiska rådet inte enats kring Ukrainastödet och manade på att det sker vid toppmötet 1 februari.

– Europa står vid ett existentiellt vägskäl och Europeiska ledare måste visa att de faktiskt förtjänar respekt från våra medborgare och från hela världen, sade Pedro Marques vice ordförande i den socialdemokratiska gruppen S&D. 

Han betonade att det är EU:s ansvar att hjälpa Ukraina.

Kritik mot Ungern

Det andra ämnet som diskuterades var det faktum att Ungern fått EU-medel som tidigare varit frysta eftersom landet inte bedömts ha uppfyllt alla rättsstatsprinciper. 

Ursula von der Leyen förklarade att pengarna som Ungen fått är legitima eftersom landet i maj förra året slog igenom en lagförändring som svarade på flera av kommissionens krav. 

– Det är en lag som stärker rättsväsendets oberoende och begränsar möjligheten till politisk inblandning i rättsväsendet. Detta krävdes för att Ungern skulle uppfylla villkoren för att få ta del av sammanhållningsfonden. Detta är vad vi begärde – och detta är vad Ungern levererade, sade Ursula von der Leyen. 

Hon la även till att ungefär 20 miljarder euro av Ungerns EU-stöd fortfarande är frysta eftersom landet ännu inte uppfyller de krav som satts för HBTQ-rättigheter, akademisk frihet och asylrättigheter. Slutligen har Ungen fått förskottsfinansiering genom projektet Repower EU, men detta på samma sätt som alla andra medlemsländer har rätt till.

Att kommissionen på något sätt gjort avsteg från regelverket vad gäller Ungerns bidrag håller hon inte med om.

– Det här är reglerna, vi har alla gått med på dem, och vi kommer att följa dem. Det är detta som gör att rättsstaten sticker ut från godtycklig makt, avslutade Ursula von der Leyen.

Flera EU-parlamentariker reagerade på frågan. 

Bland annat sade Pedro Marques att EU låtit sig utpressas av Viktor Orbán medan

Manfred Weber uttryckte att det är bra att kommissionen och rådet gjort en bedömning av Ungern som visat på positiv förändring. Samtidigt skulle han vilja att rådet svarar på parlamentets begäran av en artikel sju-utredning som ytterst skulle kunna frånta Ungern röst- och vetorätten i EU . 

– Hittills har ledarna varken haft modet eller tiden att utreda sakinnehållet när det gäller Ungern. Så ni måste svara på vår begäran, sade Weber.

Lotten Enell
Redaktionspraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret