Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Enrico Letta, en tidigare italiensk premiärminister, har fått i uppdrag att ta fram en rapport om framtiden för inre marknaden.

Letta: Fyra områden för inre marknaden

BRYSSEL 22 februari 2024

I en kommande EU-rapport om inre marknadens framtid pekas fyra områden ut där fler beslut bör tas på EU-nivå än i dag. Dessa områden är försvar, telekom, energi och finans.

Den socialdemokratiske tidigare italienske premiärministern Enrico Letta har fått i uppdrag av EU-länderna och EU-kommissionen att ta fram en rapport om framtiden för den inre marknaden. I dag torsdag besökte han EU-parlamentets inre marknadsutskott för att diskutera det pågående arbetet.

EU:s inre marknaden tog form 1985 då EU-kommissionen lade fram hundratals förslag om hur ett sådant samarbete skulle kunna komma till stånd. Startdatum för inre marknaden är den första januari 1993.

Letta menar att mycket hänt sedan dess, inte minst geopolitiskt, och att den inre marknaden måste ta det i beaktande. I sin kommande rapport identifierar han fyra viktiga områden som bör ingå på den inre marknaden.

– Vid den tidpunkten, för 39 år sedan och sedan för 30 år sedan när allting började, införde man inte den inre marknaden och dessa fyra stora områden, sade Letta.

Dessa är enligt honom: försvar, telekom, energi och finanssektorn. Han vill att dessa i en högre grad ska hanteras på EU-nivå än på nationell nivå.

– Dessa fyra stora områden [bör ses som] europeiska strategiska tillgångar med en europeisk dimension som är överordnad den nationella, sade Enrico Letta.

En av två rapporter

Lettas slutrapport väntas i april. Parallellt håller en annan före detta italiensk premiärminister, teknokraten, Mario Draghi, på att ta fram en rapport om hur EU ska stärka sin konkurrenskraft i klimatomställningen. Draghirapporten väntas först senare under våren.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret