Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Under EU-toppmötets första dag bestämde sig medlemsländerna för att kräva eldupphör i Gaza.

Toppmötet direkt: EU kräver eldupphör i Gaza och ger stöd till Ukraina

BRYSSEL 22 mars 2024

EU har enats om att köpa krigsmateriel till Ukraina för avkastningen från de ryska frysta tillgångarna och att skärpa tonen mot Israel i de pågående konflikterna i Gaza och på Västbanken.

EU:s stats- och regeringschefer beslutade på torsdagen att de ska använda de ryska frysta tillgångarnas avkastning för att köpa vapen och ammunition till Ukraina. 

– Det viktiga här var att pengarna, avkastningen, används också för militära ändamål. Det var inte självklart från början, sade statsminister Ulf Kristersson (M).

Ulf Kristersson upprepade att Sverige är beredd att gå längre än att bara ta avkastningen, han hade velat titta på hur man juridiskt hade kunnat använda även tillgångarna på över 200 miljarder euro. 

– Vi pratar nu om avkastningen, det är gott så, men det är ganska blygsamma summor i jämförelse med helheten. Jag tror att vi kommer kunna återkomma till den frågan, sade Ulf Kristersson och tillade att euro-länderna oroas över att använda tillgångarna eftersom det kan leda till en generell skepsis mot eurozonen och dess banker.

Att låna upp gemensamma pengar för att stötta Ukraina i kriget mot Ryssland är ett förslag som Frankrikes president Emmanuel Macron kommit med, men det fick inget gehör under mötet. Bland andra Sverige och Tyskland ställde sig kritiska till förslaget.

Katastrofalt i Gaza

EU kräver också en omedelbar humanitär paus i Gaza som leder till en hållbar vapenvila, att alla i gisslan släpps och humanitärt bistånd säkerställs. Toppmötet betonade att de “är djupt oroat över den katastrofala humanitära situationen i Gaza”. Om inte bistånd kommer fram finns det, enligt stats- och regeringscheferna, en överhängande risk för hungersnöd.

Även om EU erkänner Israels rätt att försvara sig, så uppmanar de  nu “den israeliska regeringen att inte genomföra en markinsats i Rafah” eftersom det skulle förvärra situationen för civila. 

Man fördömde också den israeliska regeringens beslut att ytterligare utvidga de olagliga bosättningarna på den ockuperade Västbanken och uppmanade Israel att upphäva dessa beslut.

– Vi är överens om att skydda civilbefolkningen och varken använda dem som sköld eller som måltavla. Och att den långsiktiga vägen tillbaka är genom en idé om en tvåstatslösning, sade Ulf Kristersson.

Lotten Enell
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret