Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiets toppkandidat inför EU-valet 2024, går till val på att strama åt klimatpolitiken och förbättra demokratin i hela Europa.

EU-kandidat Alice Bah Kuhnke (MP): Vi måste rädda klimatet och demokratin

BRYSSEL 1 mars 2024

För Miljöpartiets toppkandidat för EU-valet, Alice Bah Kuhnke, är klimatfrågan inte längre en fråga om när, hur och med vilka pengar. Det är en princip om att göra allt man kan med allt man har – för det finns inget alternativ.

– Hade vi gjort det här för 10 eller 20 år sedan, då hade vi kunnat göra stegvisa förändringar. Men ju mer vi skjuter det på framtiden desto mer kraftfulla åtgärder måste vi ta till, säger Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke, Miljöpartistens toppkandidat i EU-valet, har dagen innan Europaportalen möter henne i Bryssel sagt till media att hon inte vill bli partiets nya språkrör eftersom hon tänker “kämpa för klimatet, naturen och vår demokrati” i EU.

– Valet är avgörande för EU:s framtid. Klimatet, utifrån den klimatkris vi är i, har förvärvats. Och mänskliga rättigheter som en del av de demokratifrågor som hotas och som vi måste försvara och upprätthålla, säger Alice Bah Kuhnke.

Demokratifrågan och klimatfrågan går enligt henne hand i hand. Hon resonerar att om inte EU står upp för alla människors rättigheter och rättsstatens principer, så kommer det leda till en så stor frustration bland EU-medborgarna att klimatåtgärder blir politiskt omöjliga. 

– Det är verkligen två sidor av samma mynt. Om vi brister i rättigheter så kommer det inte finnas tillit till oss politiker när vi föreslår tuffa åtgärder för att hantera klimatkrisen.

Miljöpartisten uttrycker stor frustration kring att miljöarbetet går för långsamt, att den gröna gruppens inflytande under mandatperioden minskat och att vissa högerpolitiker föreslår att klimatpolitiken pausas. 

Bland annat har Sveriges regering och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) lagt fram en klimathandlingsplan med fokus på framförallt 2045, istället för 2030 som har det närmast liggande skarpa EU-målet.

– Klimatomställning kommer kräva otroligt mycket av oss inom alla samhällsområden. Men alternativet: Vi har ju inget alternativ. Att pausa det, som högern säger? Det har jag nästan svårt att ta på allvar, det är ju naivt. Ska vi pausa det? I väntan på vad då? Att utsläppen kommer minska av sig själv? 

Om du fick bestämma, vad skulle då göras?

– Vi ska binda mer kol i skog och marken, än vad vi släpper ut. Det är liksom det stora.

Hinner man det till 2030?

– Ja, om vi sätter in kraftiga åtgärder nu. Vi måste stoppa alla fossila subventioner, inklusive att vi fortsatt importerar gas och olja från Putin. Och vi måste se till att vi gör allt det där som vetenskapen säger och som krävs.

EU:s klimatmål att binda växthusgaser är dock det mål som hittills går sämst. I Sverige och EU överlag har upptaget till och med minskat de senaste åren

– Det är så oerhört frustrerande, för om vi inte tar besluten och sen får de åtgärderna på plats under nästa mandatperiod, då kommer vi få ägna de kommande årtiondena att bara hantera konsekvenserna av klimatförändringar, säger Alice Bah Kuhnke.

Hon pekar på att vetenskapen visar på vad som behövs göras. Det som brister är den politiska viljan att förändra när det krävs mycket förändring och arbete. Samma sak gäller finansieringen av klimatomställningen, menar Alice Bah Kuhnke. 

EU:s vetenskapliga klimatråd presenterade i mitten av januari en rapport som bland annat säger att den gröna omställningen kräver investeringar på 1250–1400 miljarder euro årligen, det vill säga fyra gånger så mycket pengar som läggs idag.

Alice Bah Kuhnke tycker att när EU-länderna vill något nog mycket finns det pengar. Hon pekar på hur snabbt återbyggnadspaketet efter covid-pandemin på 800 miljarder euro och Ukrainastödet på 50 miljarder euro togs fram. 

– Det är inte pengar som är problemet. Finansieringen, den kommer vi att ordna om vi alla tar ansvar för klimatkrisen vi är i.

Men var ska pengarna komma ifrån?

– Det kan komma att behandlas i olika delar. Vi har dels egna budgetar, EU:s budget och även upplåning kan vara ett alternativ.

Alice Bah Kuhnkes stora fråga under den kommande mandatperioden blir att förhandla om EU:s jordbrukspolitik genom sin roll som styrelseledamot i Europaparlamentets gröna partigrupp. 

– När det gäller själva jordbrukspolitiken så måste det till en stor förändring så att det blir enklare att vara planetskötare, där man som jordbrukare får betalt för att bidra till den här planeten.

Om Alice Bah Kuhnke blir invald vill hon sitta kvar i utskottet för mänskliga fri-och rättigheter – för att förhindra att asylsökanden skickas till ett land utanför EU för att få sin sak prövad där.

– Vi måste ta ansvar för att människor flyr från länder utanför EU, vilket i allt större utsträckning sker på grund av våra utsläpp, säger Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke tillhör de ledamöter som frivilligt lovar att redovisa de så kallade kontorspengarna. Det skattefria bidraget på över 600 000 kronor per år ska täcka de utgifter parlamentarikerna har för sin EU-verksamhet i hemlandet. Men bidraget är kontroversiellt eftersom det inte måste redovisas, parlamentariker kan alltså stoppa eventuellt överskott i egen ficka.

Alice Bah Kuhnkes redovisning sammanställs och kommer enligt löfte finnas tillgänglig under våren.

Snabbfrågor och personfakta:

Lotten Enell
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret