Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tomas Tobé, moderaternas toppkandidat för EU-valet, vill begränsa den fria rörligheten för vissa kriminella personer.

EU-kandidat Tomas Tobé (M): Begränsa den fria rörligheten för kriminella

BRYSSEL 3 april 2024

Tomas Tobé är Moderaternas toppkandidat inför EU-valet. Han vill begränsa den fria rörligheten för kriminella, minska migrationen och att svensk skogsvård förblir en nationell fråga.

– Jag är rätt orolig faktiskt över den frågan, säger Tomas Tobé.

Tomas Tobés kontor ligger på översta våningen i Europaparlamentets byggnad med utsikt över Bryssel. Han slår sig ned i en blå fåtölj och berättar för Europaportalen att han går till val på att bekämpa den organiserade brottsligheten och för en kontrollerad migrationspolitik. 

Även i intervjun som Europaportalen gjorde med Tomas Tobé inför valet 2019 sade han att han ville bekämpa brottsligheten och stoppa fri rörlighet för kriminella och terrorister. 

Har du lyckats med det?

– Inte fullt ut. Vi har stärkt upp Europol, så på så vis kan man ju säga att vi har gjort det svårare för kriminella. Men där kommer vi behöva göra mer.

Han vill att poliserna ska samarbeta mer för att stoppa handeln av vapen och narkotika. Dessutom tycker Tomas Tobé att man kan begränsa den fria rörligheten inom EU för personer som dömts för vissa brott. 

– Om jag ingår i en stöldliga och åker till Belgien och begår brott, sen blir jag efter en rättssäker process straffad för det. Jag tycker det då är ganska rimligt att min fria rörlighet till Belgien kan begränsas under en viss tid. 

I Sverige när man har sonat för sitt brott så är man ju fri. Eller ska ett land kunna sätta upp en lista på vilka personer som inte är välkomna? 

– Det är klart att har man sonat sitt brott, har man sonat sitt brott. Det köper jag, men en del av [straffet] skulle kunna vara att få sin frihet begränsad, säger Tomas Tobé. Han lägger till: I många andra länder, i fall man begår brott, är det klart att myndigheterna väljer att se på ens inresande på ett helt annat sätt.

I Tomas Tobés andra stora valfråga, migrationspolitiken, håller redan nya regler på att antas på EU-nivå. Tidigare har det varit en fråga för länderna att hantera själva, under de senaste åren har länderna jobbat med att ta fram en gemensam migrationspolitik. 

– Vi går från en ordning där det idag är smugglare som har kontroll över volymen [migranter] till Europa och [att vi istället får] mer kontroll på vår yttre gräns, säger Tomas Tobé, som haft uppdraget som Europaparlamentets huvudförhandlare i den så kallade asyl- och migrationspakten som väntas antas av Europaparlamentet senare i april.

I korthet kommer den nya lagstiftningen göra så att migranter får en snabbedömning som avgör om det är troligt att de har skyddsskäl eller om de är så kallade ekonomiska migranter. På så sätt ska EU i praktiken stänga dörren för oreglerad ekonomisk migration. 

Bland annat Alice Kuhnke (MP) har kritiserat migrationspakten för att inte ta hänsyn till asylrätten eller mänskliga rättigheter. Den kritiken lägger inte Tomas Tobé särskilt stor vikt vid. 

– Jag menar att man inte kan ha en politik som både ska välkomna personer som har skyddsskäl och dessutom alla de som inte har skyddsskäl. Man måste bestämma sig för hur man ska organisera migrationen för att den ska vara långsiktigt hållbar. 

Något som Tomas Tobe är mindre nöjd över är hur frågor om jobb, företagande och Europas välstånd fått för lite utrymme under mandatperioden. Han hade velat se en tydligare agenda från kommissionen i frågor som rör konkurrenskraft.

– Ska våra barn och barnbarn växa upp i ett rikt Europa måste vi skärpa oss. För just nu så springer alla andra om oss.

Tomas Tobé säger att konkurrenskraften i EU till och med har försämrats under mandatperioden i och med den låga tillväxten. Han själv sitter dock med i parlamentets mest inflytelserika partigrupp, de kristdemokratiska och konservativa EPP.

Känner du att du är ansvarig för den utvecklingen?

– Nej, alltså jag har ju både röstat för och emot förslag i Europaparlamentet.  Går man för hårt fram med vissa förslag då får du inte heller medborgarna med dig. Och det kan ju vara ett rätt stort problem.

För att öka konkurrenskraften framöver vill han stärka den inre marknaden och öka tillväxten, skriva fler frihandelsavtal och minska antalet regler för europeiska företagare.

När det kommer till klimatfrågan vill Tomas Tobé, liksom liberalen Karin Karlsbro, inte svara på om Sverige kommer nå sina klimatmål för 2030, eller inte. Han vill genomföra klimatåtgärder, men säger att det är viktigt att dessa har legitimitet hos medborgarna. 

– När det enda man upplever som medborgare är att du får ett alldeles för högt bensinpris och du får svårt att få din vardag att gå ihop. Då kan det vara väldigt många som liksom kanske känner att “nej men det är inte värt det här”.

Enligt en opinionsundersökning från 2023 tycker 80 procent av svenskarna att regeringen inte gör nog mycket för klimatet. Bara 2 procent tyckte att regeringen gör för mycket. 

Tomas Tobé oroar sig för att klimatfrågan på EU-nivå ska leda till att lagar stiftas om hur den svenska skogen ska skötas.  

– Jag är rätt orolig faktiskt över den här frågan. Det är väldigt många som ser svensk skog som deras stora möjlighet när det kommer till klimatet. Ur vår tradition så är vi rätt vana med att skogen är någonting man brukar och sköter. Medan många andra i Europa tycker att svensk skog bara ska stå och bli en kolsänka, säger han.

De så kallade kontorspengar är en ersättning på över 56 000 kronor per månad som ledamöterna får för att täcka vissa utgifter. Det är frivilligt att redovisa vad man gjort för pengarna, vilket väckt kritik eftersom bristen på öppenhet kan skada allmänhetens förtroende för ledamöterna och för att det gör det möjligt att stoppa pengarna i egen ficka. Tomas Tobé och övriga moderata parlamentariker har dock valt att inte redovisa pengarna.

Snabbfrågor och personfakta:

Lotten Enell
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret