Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Valdis Dombrovskis.

EU-plan ska fylla luckor på arbetsmarknaden

BRYSSEL 21 mars 2024

Två av tre små eller medelstora företag i EU hittar inte kompetent arbetskraft. Det vill kommissionen råda bot på med en ny plan där fler ska in på arbetsmarknaden och nya talanger ska lockas till EU. Sammanlagt anges 42 bristyrken.

EU-kommissionen lade på onsdagen fram en handlingsplan om hur man i unionen ska hantera arbetskrafts- och kompetensbrist.

– Denna har ökat i alla EU-länder under nästan ett årtionde. Arbetsgivare runt om i EU säger att de har det svårt att anställa personer mer rätt kompetens, sade EU:s vice kommissionsordförande Valdis Dombrovskis.

Nästan två tredjedelar av de total 25 miljoner små eller medelstora företagen i EU har detta problem, enligt kommissionären som lyfter fram bristen på IT-specialister där efterfrågan väntas fördubblas til 2030. Totalt listas 42 bristyrken i EU, se faktaruta nedan.

Kommissionen vill bland annat ta bort hinder för underrepresenterade grupper såsom unga, äldre och personer med invandrarbakgrund att ta sig in på arbetsmarknaden. Till detta kommer EU-finansiering för att minska antalet långtidsarbetslösa och att sätta upp minst 100 kompetenscentrum för yrkesutbildning.

Det ska även bli lättare för löntagare och dem som gör praktik att flytta mellan medlemsländer. Men även att locka hit arbetskraft utanför EU är en viktig del.

– Vi kommer arbeta vidare med EU:s talangreserv och göra EU attraktivare för talanger som kommer utifrån, sade Dombrovskis.

Medlemsländerna uppmanas samtidigt se över utbildning för att bättre matcha efterfrågan på arbetsmarknaden och se över sina sociala trygghetssystem för att stödja dem som kan arbeta att stegvis återgå till arbetsmarknaden.

EU-kommissionen lade samtidigt på onsdagen fram ett förslag med syfte att öka kvaliteten på praktikplatser med bland annat krav på viss lön för praktikanter.

Bristyrken i EU

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret