Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
De största grupperna som sökte asyl i EU var syrier, afghaner och turkar. Arkivbild.

Rekordfå asylansökningar i Sverige

BRYSSEL 25 mars 2024

För första gången sedan den så kallade flyktingkrisen 2015–2016 översteg antalet asylansökningar i EU-länderna en miljon under 2023. Sverige tog samtidigt emot det minsta antalet ansökningar sedan mätningarna började.

Närmare 1 050 000 personer sökte för första gången om asyl i något av de 27 EU-länderna under 2023, visar siffror från Eurostat, unionens statistikbyrå, på måndagen. Det är den tredje högsta siffran sedan uppgifterna började samlas in 2008.

I Sverige inkom knappt 9 000 ny asylansökningar under fjolåret vilket är den lägsta nivån sedan mätningarna började.

Nästan en tredjedel av ansökningarna lämnades in i ett land: Tyskland. I förhållande till befolkningsstorleken tog Cypern emot flest asylansökningar.

Syrier och afghaner i topp

De vanligast förekommande nationaliteterna bland asylansökarna var på EU-nivå var syrier (183 000), afghaner (100 100) och turkar (90 000). I Sverige kom flest ansökningar från syrier (945), uzbeker (695) och afghaner (615).

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret