Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell hoppas att medlemsländerna gör slag i sak och kommer med konkreta löften om luftvärnssystem till Ukraina.

Få löften från EU-länder om luftförsvar till Ukraina

BRYSSEL 23 april 2024

Ukraina ber om luftvärn för att försvara sig mot ryska missiler och drönare. EU-länderna inser att det är bråttom men bara ett land har lovat skicka luftvärnssystemet Patriot. Sverige har lovat att skicka luftvärnsrobotsystemet RBS 70 och  försvarsminister Pål Jonson (M) utesluter inte att Sverige kan även bidra med Patriotsystemet.

EU-ländernas utrikes- och försvarsministrar träffades i går måndag i Luxemburg för att bland annat diskutera mer militärt stöd till Ukraina som efterfrågar sju luftvärnssystem.

– Det finns en tydlig känsla att det är bråttom för EU och alla Ukrainas allierade att agera, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell efter mötet.

Enligt Borrell har "vissa medlemsländer visat sin vilja att göra konkreta bidrag" när det gäller luftvärn. Hittills har dock bara Tyskland av EU-länderna erbjudit sig skicka fler Patriot-luftvärnssystem. Systemet finns i Sverige och enligt Reuters  även i Nederländerna, Grekland, Polen, Rumänien och Spanien .

Han sade att detta är tredje eller fjärde gången som behovet att skicka olika luftvärnssystem till Ukraina diskuterats av ministrarna men underströk att det är upp till medlemsländerna att komma med konkreta bud.

– Jag beklagar men jag har inga Patriotsystem i Bryssel. Patriot-systemen finns [i medlemsländerna] och det är upp till dem att ta beslut, svarade Josep Borrell på frågor från journalister om varför det går så långsamt att skicka luftvärnssystemen.

– Men i dag anser jag att allt har sagts, att alla har förstått och att alla är i stånd att fatta beslut, sade Josep Borrell.

Sverige har lovat att skicka luftvärnsrobotsystemet RBS 70 och enligt försvarsminister Pål Jonson (M) kan det även bli aktuellt för Sverige att bidra med Patriotsystemet.

– Jag utesluter inte den möjligheten men just nu är vi fokuserade på ett finansiellt bidrag men också eventuellt [fler] RBS 70 eftersom det skulle kunna lindra en del av trycket på Patrioterna, sade Jonson till Reuters.

Stärkta sanktioner om Iran

Ministrarna nådde under måndagen en politisk överenskommelse om att utöka EU:s sanktioner mot iranska drönare som används av Ryssland mot Ukraina.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret