Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europadomstolen i Strasboug. Arkivbild.

Schweiz fälls i Europadomstolen för otillräcklig klimatpolitik

BRYSSEL 9 april 2024

Europadomstolen slår fast att Schweiz inte gjort tillräckligt för att minska klimatförändringarna. Den schweiziska regeringen kan i och med domen tvingas vidta tuffare åtgärder för att minska klimatutsläppen. Två andra klimatmål som också behandlades på tisdagen avvisas dock.

Det rör sig om ett fall där äldre kvinnor i Schweiz dragit landet inför Europadomstolen för att deras hälsa drabbas oproportionerligt mycket av de ökande temperaturerna på grund av klimatförändringarna. I sin dom på tisdagen går domstolen på kvinnornas linje.

Enligt domstolens ordförande Siofra O'Leary har den schweiziska regeringen kränkt den mänskliga rättigheten till ett privat- och familjeliv genom att inte införa tillräckliga nationella politiska åtgärder för att hantera klimatförändringarna.

– Detta inkluderade ett misslyckande med att kvantifiera, genom en koldioxidbudget eller på annat sätt, nationella begränsningar av utsläpp av växthusgaser, sade O'Leary i rättssalen, rapporterar Reuters

Den schweiziska regeringen kan i och med domen tvingas vidta tuffare åtgärder för att minska klimatutsläppen.

Två andra fall avvisas

Två andra liknande fall avvisas dock av domstolen. Den ena domen rör en klagan från sex unga portugiser som stämt 33 länder för att deras mänskliga rättigheter kränks då länderna i deras mening är ansvariga för att det inte görs tillräckligt för att komma till rätta med klimatförändringarna.

Domstolen avvisar dock ungdomarnas klagan med hänvisning till att de inte uttömt de rättsliga möjligheterna i sitt hemland Portugal innan de tog frågan till till Europadomstolen.

"Det var ostridigt att sökandena inte hade utnyttjat någon rättslig möjlighet i Portugal med anledning av sina klagomål. Domstolen fann emellertid att det fanns ett omfattande system med rättsmedel i den nationella rättsordningen.", heter det.

Även i det fall där den franske miljöpartistiske EU-parlamentarikern Damien Carême stämt franska staten för att hans privat- och familjeliv kränkts på grund av passivitet i klimatfrågan avvisas av Europadomstolen. Domstolen motiverar utfallet med att Carême inte längre bor på den ort som fallet gäller.

De tre domarna kan inte överklagas.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret