Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikör Linda Palmetzhofer, ordförande för Handelsanställdas Förbund, betonar vilka allvarstider som råder i Europa.

Gästkrönika: Situationen är väldigt allvarlig

12 april 2024 | Linda Palmetzhofer

Den övergripande frågan i EU-valet är att skydda vår demokrati och våra rättigheter från den växande högerpopulismen. Men vi behöver också en bättre arbetsmiljö, ett grönare och ett öppnare Europa. Det skriver gästkrönikören Linda Palmetzhofer, ordförande för Handelsanställdas Förbund.

Snart har vi ännu ett ödesval. För så är det ju faktiskt. Sedan högerpopulisternas frammarsch har i princip varje val blivit ett ödesval. – För demokratin, för synen på jämställdhet, för synen på minoriteter, för arbetares rättigheter, för klimatet. Vi FÅR inte sticka under stolen med hur pass allvarlig situationen faktiskt är.

Ett tryggt, grönt och öppet Europa

För oss inom Handels är huvudprioriteringarna inför Europaparlamentsvalet tydliga: Ett tryggt, grönt och öppet Europa.

Alldeles för länge har den arbetsrelaterade otryggheten hamnat i skymundan. Det måste vi ändra på. Vi vill se att den nyligen antagna nollvisionen för dödsolyckor på jobbet stärks. För en tryggare arbetsmiljö vill handels också att EU förbjuder farliga kemikalier. Ingen ska skadas eller dö av eller på jobbet.

Vi vill också se ett grönt Europa. Men det kommer bara ske om alla börjar ta klimat- och miljöfrågan seriöst.  Idag finns 232 olika miljömärkningar inom EU, men de flesta är svaga och saknar kontroller. Det gör att oseriösa företag kan utge sig för att vara klimatsmarta och ha klimatsmarta produkter även om det inte stämmer. Nej, det är dags för EU att förbjuda oseriösa märkningar och vilseledande klimatpåståenden.

Ett reellt existentiellt hot

Handels vill även ha ett öppet Europa. Som om inte klimathotet och den arbetsrelaterade tryggheten var illa nog står vi inför ett reellt existentiellt hot - högerextremismen. 

Högerpopulistiska partier växer i Europa, precis som i Sverige. De här partierna är ett hot mot demokratin och hotar undergräva jämställdhetsreformer, folkbildning, fri kulturutövning och alla människors rätt att älska den de vill. Inte minst ser de fackföreningsrörelsen som ett hot mot deras regressiva agenda. Mörkbruna krafter har redan tagit plats i regering efter regering runtom Europa, det är dags för oss att säga hit men inte längre.

Med en röst på LO:s gemensamma fackliga kandidat Johan Danielsson och Socialdemokraterna – Så ser vi, var och en, till att ett fokus med utgångspunkt i Sveriges löntagare står allra längst fram på agendan i Bryssel. Så tryggar vi demokratin. Tillsammans vinner vi valet! 

Linda Palmetzhofer
Ordförande för Handelsanställdas Förbund

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret