Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Efter Europaparlaments antagande av nya asyl-och migrationslagar i veckan återstår bara ett formellt godkännande från EU-ländernas regeringar.

Viktigast i veckan: Ny migrationspolitik på gång – SD vill inte kritisera Ungern

STOCKHOLM 13 april 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Efter flera års förhandling beslutade Europaparlamentet på onsdagen att anta tio nya asyl- och migrationslagar. Ett av syftena är att snabba på asylprocesserna och fortare avvisa de som inte får asyl. Nu återstår ett sista godkännande från medlemsländerna. 

Kraven på att skydda demokratin och rättsstatligheten i EU-länderna har präglat de senaste årens debatt i Europaparlamentet. Europaportalens undersökningar visar att Sverigedemokraterna, som enda svenska parti, röstat emot alla resolutioner i EU-parlamentet som kritiserar rättsstatsbrister i Ungern och Polen. 

Den ryska krigsterrorn mot Ukraina fortsätteroförminskad skala.  Europaparlamentet kritiserade på torsdagen medlemsländerna för bristande stöd till Ukrania.

Se Europaportalens EU-valsida: fakta, intervjuer och opinionsundersökningar

Det kan också noteras:

… att regeringar som missköter klimatpolitiken kan i vissa fall bryta mot de mänskliga rättigheter. Det sade Europadomstolen i veckan och fällde Schweiz 

… att önskad klimatomställning och militär upprustning i EU uppskattas kräva satsningar på flera biljoner euro. EU:s ekonomikommissionär föreslog i veckan en ny och permanent EU-upplåning.

… att den svenska regeringen drivit på och i sista stund stoppat en färdigförhandlad EU-kompromiss om att rädda förstörd natur.

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret